Világgazdaság

Borús gyorsjelentési szezon jöhet

Itthon a héten kezdődik a gyorsjelentési szezon, amelyet a nagy társaságok közül csütörtökön nyit a Magyar Telekom. Elemzők borús képet festenek a tőzsdei cégek várható teljesítményéről, mint mondják, a gazdasági visszaesés miatt nem lehet a tengerentúlihoz hasonló pozitív meglepetésekre számtani, ami már most is érezteti hatását az árfolyamokban. A Budapesti Értéktőzsde mutatóját a héten mind a négy nagypapír húzta, a Bux pénteken mínusz 1,56 százalékon: 20 572,73 ponton zárt.

 A legérdekesebb talán a hazai nagybank, az OTP harmadik negyedéves száma lehet, a társaság ambiciózus, 150 milliárd forintos ide bevételt tervez. Nagy meglepetésre nem számít az OTP eredményszámaival kapcsolatban Herczenik Ákos, a Raiffeisen bank szakértője. Mint mondja, a harmadik negyedéves eredményt 32 milliárd forintra várja, amivel reális marad az idei teljes 150 milliárdos terv.

A bevétel csökkenése a kereskedési eredmény- valamint a nettó kamatbevétel sorokon történhetett, az előbbi az előző negyedévek jó számaitól maradhat el, amelyeket egyszeri tételek dobtak meg, míg az utóbbi a nettó magyar kamatmarzs csökkenése és némi devizahatás (Ukrajnával szemben) miatt mérséklődhetett. Herczenik szerint fontosabb az ukrán leány esetében az átstrukturált hitelállomány növekedésének mértéke, ami miatt a későbbiekben emelni kellhet a leánybank céltartalék állományát. Ebből a szempontból fontos, hogy az átstrukturált hitelállományon belül hogy alakul a nem fizető hitelek aránya. A bankpapír egyébként az elmúlt héten mélyrepülést hajtott végre, pénteken további 1,84 százalékot zuhant 5330 forintra.

A Mol esetében gyenge negyedévet jósol az elemző. A marzs környezet rosszul alakult a feldolgozás és szegmensben: például a dízel termékek esetében, ami a legjelentősebb a Mol termelési struktúráján belül. Valamint negatívan hat az üzemi eredményre a forint erősödése a dollárral szemben. A kitermelési üzletágban a földgáz ár alakulása lehet jelentős hatással a negyedév során, mint Herczenik mondja: a földgáz árak jellemzően 6-9 hónapos késéssel követik a kőolaj árfolyam alakulását, vagyis most érhette el a földgáz árfolyama a csökkenés alját.

Ennél is pesszimistább képet fest Miró József, az Erste részvényelemzője, aki romló eredményekre számít idehaza. A szakértő kiemelte, hogy tovább romlott a Mol környezete a legtöbb szegmensben, míg a Richter számai – a relatíve magas bázishatás miatt, vagyis a korábbi jó eredményeknek is köszönhetően elmaradhat a várakozásoktól. Miró szerint a tengerentúlihoz hasonló pozitív meglepetésekre Magyarországon nem kell számítani, sőt, érződik, hogy a börzén elromlott a hangulat. A várttól elmaradó eredmények pedig lefelé ható nyomást generálhatnak a papírok jegyzésére. A Mol papírok értéke pénteken mínusz 1,40 százalékon, 15 780 forinton zárt, míg a Richter árfolyama 2,71 százalékot csökkent 39 100 forintra.

A Magyar Telekom esetében a éreztetheti hatását a harmadik negyedéves eredményben is, a társaság előrejelzése alapján az éves bevétel a tavalyihoz képest 2 százalékkal, míg az EBITDA 5 százalékkal csökkenhet az idén. A Bloomberg elemzői konszenzusa szerint 6, 5 milliárd forintos lehet a társaság EBITDA-ja, de szakértők szerint fontos lehet, hogy Christopher Mattheisen, az MTelekom vezérigazgatója, milyen közlést ad az év hátralévő részéről, és hogyan értékeli a piaci folyamatokat.

A terveknek megfelelő mértékű csökkenés folytatását várja a telekommunikációs cég eredményétől Gyurcsik Attila, a Concorde vezetőelemzője. Mint mondja a vártnál rosszabbul alakulhatott a negyedéves árbevétel (Gyurcsik szerint 3,5 százalékos lehet a visszaesés), de ez nem fogja módosítani az éves tervet, köszönhetően az idei első fél év vártnál jobb eredményének, amelyet részben a deviza árfolyam hatás okozott. A Magyar Telekom árbevételének közel 20 százaléka euróban denominált: „ha figyelembe vesszük, hogy tavaly ilyenkor a forint csúcson volt az euróval szemben, akkor a most 13 százalékkal gyengébb forint mellett viszont e teljesítmény gyengébb lesz – teszi hozzá az elemző.

Az elmaradó EBITDA-t ugyanakkor ellensúlyozza a költségcsökkentési program, mint például az egyszerűsített szervezeti és márkastruktúra illetve a személyi leépítések. Az elemző szerint az árbevétel csökkenésének oka: a mobil és vonalas hálózati piac további szűkülése, de a montenegrói turizmus visszaesése sem tesz jót az ottani leányvállalat működésének. Fontos lehet a televízió-előfizetések és az informatikai bevételek alakulása amely ellensúlyozhatja az egyéb üzletági veszteségeket.

Gyurcsik Attila szerint ugyanakkor a Magyar Telekom szektortársainál jobban szerepelhet, és a társaság árfolyamára nem hat majd negatívan az árbevétel csökkenése, osztalékpapírról lévén szó. Az árfolyamot sokkal inkább a hozamkörnyezet alakulása mozgathatja, minthogy a várakozások kimerültek, a hosszú hozamok már akkor sem esnek, ha folytatódik a jegybank kamatcsökkentési ciklusa – mondja az elemző, aki szerint az árfolyam már megközelítette az év végi fair értékét (850 forint), így korlátozott az emelkedésre a mozgástere: pénteken 811 forinton húzta le a rolót az árfolyam 0,24 százalékkal alacsonyabban az előző napi értéknél.

Magyar Telekom Falus Ferenc Aegon Biztosító Bank of England Opel Magyarország Járműgyártó Kft. OTP INA Vámosi Nagy Szabolcs Fővárosi Gázművek Zrt. Generali BUX MÁV-Cargo MÁV-Start Magyar Telekom Nyrt. Mol Tölgyessy Péter José Manuel Barroso