Világgazdaság

Decemberben megkezdődhet a szicíliai híd építése

Az olasz kormány 1,3 milliárd eurót szabadított fel, hogy decemberben megindulhasson az olasz szárazföldet Szicíliával összekötő, a Messinai-szoroson átívelő híd építése - közölte Altero Matteoli infrastrukturális miniszter a hét végén.

A római kormány már márciusban jóváhagyta a vitatott terv költségkeretét, most csak annak tényleges felszabadítása történt meg.

Az illetékes kormányközi bizottság felszabadította a két milánói metróvonal és a Genova és Milánó közötti gyorsvasút építésére szánt keretösszeget is, a beruházásokra összesen 8,8 milliárd eurót fordít a kormány.

A közel 30 halálos áldozatot követelő októberi szicíliai földcsuszamlások után a tervet - amelyet környezetvédők már korábban is bíráltak - civil szervezetek és politikai vezetők túl költségesnek és fölöslegesnek találták, Silvio Berlusconi miniszterelnök azonban dacolva a terv ellenzőinek nyomásával bejelentette, hogy decemberben megkezdődnek a 6 milliárd eurós beruházás munkálatai a Messinai-szorosban.

Az olasz szárazföldet Szicíliával összekötő híd 3,7 kilométer hosszú lenne és 64 méterrel a tengerszint felett húzódna. Raffaelle Lombardo, a szicíliai régió vezetője szerint az alapkövét december 23-án helyeznék el.

A tervet már Berlusconi korábbi kormánya is szorgalmazta, majd Romano Prodi balközép kormánya elvetette.

 

Egészségbiztosítás Autók BÉT - Napi események KK - Főoldal bal műkincspiac elemzések - Gazdaság és Pénzügy PSZÁF épül híd KK - Főoldal jobb OTP Gyógyítás-finanszírozás orosz-ukrán gázvita Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon Szicília forintárfolyam Berlusconi Felmérések autóipar Elemzői vélemények KK - Hírek röviden olaszVaskerék Reklám és Média Élelmiszerpiac fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Zöld ügyek Szakszervezet - Érdekképviselet G20 Befektetési lehetőségek Európai Unió Tölgyessy Péter Korábbi konferenciák biztosítás Telenor infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon