Világgazdaság

Az EU szerint itt az idő a fiskális ösztönzők kivonására

Az uniós pénzügyminiszterek már a jövő heti találkozójukon megállapodhatnak a fiskális élénkítő intézkedések fokozatos kivonásáról.

A Reuters értesülése szerint elsőként a különböző ipari ágazatokat, például az autógyártást célzó támogatásokat vezethetik ki. Ezek ugyanis nem csak a költségvetések számára jelentenek nagy terhet, de versenytorzító hatásuk is számottevő.

A hosszú távú célkitűzéseket szem előtt tartó, például a zöld technológiák térnyerését és a kutatást-fejlesztést ösztönző intézkedések ugyanakkor helyükön maradhatnak, feltéve, hogy összhangban vannak az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal.

Ami a munkaerőpiaci programokat illeti, a pénzügyminiszterek az Európai Bizottság gazdasági előrejelzése alapján 2010 közepét jelölhetik meg a válságkezelő intézkedések visszavonásának kezdeteként. A leghosszabb ideig a banki hitelezést ösztönző programok maradhatnak életben, megelőzendő, hogy a fellendülésnek hitelszűke állja útját.

Bankmentő csomag Egészségbiztosítás Autók elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság Környezetvédelem - Globalizáció A szerkesztő ajánlja ÁNTSZ BKV Vállalati jelentések költségvetések Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam Demján Sándor Orbán Viktor évértékelő beszéde Felmérések influenza autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás Bűnügyek országgyűlési választások 2010 autó repülés Reklám és Média Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok mezőgazdaság Philip Morris Magyarország Kft. munkaerőpiac MSZP-ügyek fogyasztási cikkek Jobbik-ügyek A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Zöld ügyek ösztönzőkEU aloldal GDP-adatok Befektetési lehetőségek Mol Botrányok a politikában Gyurcsány-elemzés EU aloldal Alistair Darling infokommunikáció Gázvezetékek Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon