Világgazdaság

Matolcsy: eldőltek a lényeges kérdések a Fideszben

2011-től három éven át radikális adócsökkentés, az államháztartási hiányt a 4,5-6,5 százalékos sávban kell tartani, megszorítások pedig nem lesznek - ezek a legfontosabb állítások, amelyeket Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikusa tett a Hír Tv-nek adott interjújában.

Az Orbán-kormány korábbi gazdasági minisztere azt mondta, hogy a hároméves adócsökkentés "igazi, nagy, radikális" adócsökkentés lenne. Szerinte az idei államháztartási hiányt 4,5-6,5 százalék közötti sávba érdemes "kormányozni", és azt mondta, 2013-ra állítható a magyar gazdaság egy olyan gyors pályára, mint amilyenen 2000-2002-ben volt.

Matolcsy a Hír TV Kontraszt című műsorának úgy nyilatkozott, hogy a Fideszben a lényeges kérdések eldőltek: a gazdaságpolitika a növekedést és a munkahelyteremtést helyezi előtérbe, amikhez bürokráciát és adót kell csökkenteni, méghozzá radikálisan. Ezt a legjobban a családi adózás segíti elő - szögezte le a gazdaságpolitikus. Az ütemezés attól függ, hogy a Varga Mihály által vezetett tényfeltáró bizottsága mit talál. Matolcsy szerint szakadékból indulunk, és "Európában az egyik legrosszabb, ha nem a legrosszabb gazdasága a magyar." Először a nullára kell feljönni, amihez a növekedésösztönzés és a munkahelyteremtés az eszköz.

Matolcsy szerint év közben lehet már módosítani az adószabályokon, de az igazi nagy, radikális, a családi adózást középpontba helyező adócsökkentést jövő év január 1-jétől, három év alatt tervezik végrehajtani. Ennek oka, hogy 2010 egy része már eltelt, és az államháztartás helyzete bizonytalan, "ez az év az egyszeri nagy adócsökkentés szempontjából elúszott". Matolcsy azt mondta, senki ne várjon megszorító intézkedéseket egy új Fidesz-kormánytól, "hiszen éppen a megszorítások következménye az, ami ma Magyarországon van". Arra nem lehet számítani, hogy a kormányváltást követő első héten, első hónapban minden megfordul, mert "még lefelé megy a magyar gazdaság legalább hat hónapig" - fogalmazott.

Az év közepétől az új kormány minden meghatározó gazdasági területen -  a bürokráciánál, az adórendszernél, a foglalkoztatásnál, az európai átcsoportosításánál, a kis- és középvállalkozások felé, az energiahatékonysági program beindításánál - elkezdi a fordulatot - állította.

Az államháztartási hiányról azt mondta, "a kormányon kívül mindenki tudja", hogy ez a szám nem lesz 3,8 százalék. Hangsúlyozta, hogy nem szeretnék elengedni az államháztartás deficitjét. Nagyon sok olyan tétel (önkormányzatok, MÁV, BKV, EU-s pénzek visszafizetése, áfavisszafizetés stb.) van még a költségvetésben, amelyek miatt akár 7 százalék fölé is "csúszhatna" a hiány mértéke, de Magyarország helyzete az elmúlt években oly mértékben romlott, hogy függ a külső finanszírozástól, ezért 7 százalék feletti deficitet nem lehet eltűrni - mondta. Emiatt szerinte a 4,5-6,5 százalék közötti sávba érdemes kormányozni majd a deficitet.

Arra a kérdésre, hogy miként képzelik el a hiány kézben tartását, ha eddig tiltakoztak minden megszorítás ellen, Matolcsy azt felelte: senki ne várjon megszorításokat az új kormánytól. A gazdaságpolitikus szigorú költségvetést ígért: csak a bürokráciát kell, és ahogy lehet, az adókat kell csökkenteni, valamint a belső keresletet kell élénkíteni.

Matolcsy azt is elmondta: arra kell számítani, hogy a gazdaság még fél évig lefelé megy, ám az új kormány azonnal "elkezdi a fordulatot": jelképes kormányzati lépések lesznek, és abból mindenki érezni fogja, hogy itt valami megváltozott minden területen. Jelentős nagy energiahatékonysági program elindítását is megemlítette a gazdaságpolitikus. Strukturális reformokra szükség van, ezt mindenki tudja - állította Matolcsy. Államreformra, közpénzügyi refomra van szükség, azaz kisebb bürokráciával jobb minőségű szolgáltatásokat kell nyújtani.

A szimbolikus, a lakosság számára is érezhető lépések között említette a korrupciós "tömlők" elzárását, valamint a kormány hivatalba lépése után 6-12 hónappal olyan energiatakarékos hiteleket lehet felvenni egy zöld banktól, amelynek a kamatait az energiamegtakarításából lehet fedezni. Matolcsy az uniós pénzeket a megújuló energiaforrásokra kell fordítani, eközben pedig energiatakarékos módon felújítjuk az ingatlanvagyonunkat, ez olyan "zöld piacot" eredményez, amely évi 1,5-2 százalékkal dobhatja meg a növekedést, több százezer munkahelyet hozhat létre. Forrásként az uniós pénzeket és a létrehozandó zöld bankot jelölte meg.

Arra a felvetésre, hogy miként lehet majd a Nemzetközi Valutaalappal, az Európai Bizottsággal a költségvetés nehéz helyzete mellett megállapodni, azt válaszolta: új gondolkodásra van szükség. Eddig a külföldi partnerek szigorúan ragaszkodtak egy kiindulóponthoz, ahhoz, hogy először egy nagyon alacsony költségvetési hiányt kell beállítani, és minden csak azután jön. Ez a logika nem fenntartható Matolcsy szerint.

Új pénzügypolitika szükségességét is meghirdette a Fidesz gazdaságpolitikusa, mondván: a pénzszűkéből pénzbőséget kell teremteni. Példaként a pénzintézeti szektor jegybanki megtakarításait említette, ami 3 500 milliárd forintot tart kéthetes lekötésekben, biztonságban, a alatt egy százalékkal. A fordulathoz a jegybank monetáris politikáját kell módosítani, új pénzügyi szabályozásra és új állami tulajdonú bankokra van szükség.

"Máshogy kell gondolkozni, és ezt a partnereink vélhetőleg, az első információk szerint, el fogják fogadni" - fogalmazott. Ha egy erős választói felhatalmazással rendelkező új kormány van, akkor ez a kormány egy más gondolkozást "javasolhat a külföldi finanszírozóknak"; azt mondhatja, hogy "akkor van biztonságban a pénzetek, ha vissza tudjuk fizetni, akkor tudjuk visszafizetni, ha van növekedés és munkahely". Az egyensúly az következmény, a növekedés, foglalkoztatás következménye; eddig fordítva ültek a lovon - fogalmazott.

Tíz év alatt már nem 1 millió, hanem több, 1,2-1,3 millió munkahelyet kell teremteni a válság miatt - közölte az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere. Arra a kérdésre, hogy erre lesz-e tíz év, azt válaszolta: "lesz, több is lesz". Szerinte az új 20 évet az első négy évben kell megalapozni, mert a demokrácia és szabadság első 20 évét Magyarország elveszítette. Szerinte, ha ez első kormányzati ciklusban jól dolgoznak, akkor 4-6 év alatt meglesz az egymillió új munkahely, 5-10 év alatt megfordul az államadósság aránya, 15-20 év alatt kinövi Magyarország a jelenlegi adósságot és kilép a csapdából.

BÉT - Napi események Matolcsy György országgyűlési választások 2010 Bokros Lajos MSZP-ügyek Fidesz Amerikai piac - napi elemzés Bajnai Gordon kormányfő lett gazdaságpolitika Kopint-Tárki