Világgazdaság

Futballpálya méretű tető készül Ferihegyen

Újabb izgalmas szakaszba lépett a ferihegyi repülőtér új terminálépületének, a SkyCourtnak (Égi Udvar) az építése. Miközben a lenyűgöző tetőszerkezet valamennyi darabja a helyére kerül, máris megkezdődött az építkezés talán leglátványosabb szakasza, a kagyló formájú tető befedése.

A hatalmas tartószerkezetet egy teljes futballpályányi fém és tükrözésmentes üveg felülettel vonják be. A speciális, tükröződésmentes technológia alkalmazására azért van szükség, mert a visszaverődő napsugarak zavarnák a légi járművek pilótáit, így bármilyen egyéb megoldás veszélyeztetné a repülés biztonságát.


A kivitelező 14 darab, egyedileg gyártott, egyenként mintegy 80 méter hosszú speciális fémelemet, valamint több mint 800 darab különleges üvegtáblát szállított az építkezési területre. A fémburkolat a tetőszerkezet fő tartóelemeit fedi be, míg a széles biztonsági üveg az elemek közötti sávokba kerül. Ez a megoldás teszi lehetővé, hogy az épületbe belépő utasok egy tágas, fényes és levegős környezetben tölthessék el a járat indulásáig hátralevő időt.

A tetőszerkezet felépítéséhez és befedéséhez a kivitelező összesen 1200 tonnányi acélt és közel 3000 négyzetméter felületű speciális üveget használ fel. Az építkezés méreteit emellett jól szemlélteti, hogy szakemberek szerint a SkyCourt tetőszerkezetéhez felhasznált acél– és fémmennyiség elegendő volna egy nagyobb sportcsarnok felépítéséhez is.


A kivitelezők tervei szerint a teljes tetőszerkezet várhatóan július végére készül el. A munkafolyamat végeztével a repülőtér új terminálépülete jórészt elnyeri külső arculatát vagyis hamarosan megelevenednek a Budapest Airport látványterveiből ismert különleges építészeti megoldások. A Budapest Airport mérnöki csapatának szándékai szerint a SkyCourt átadásával újabb, emblematikus épülettel gazdagodhat a magyar főváros.

 

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) műkincspiac elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF SkyCourt Heim Péter EKB Bajnai Gordon turizmus vona gábor ferihegyi reptérNicolas Sarkozy égi udvar A szerkesztő ajánlja makroadatok IMF Audi Vállalati jelentések tetőszerkezet forintárfolyam Felmérések LG autóipar Apple Citigroup A második Orbán-kormány Bűnügyek Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok Google Inc. mezőgazdaság Róna Péter MSZP-ügyek Karrierklub Zöld ügyek IMF-megállapodás Samsung Budapest Airport Európai Unió Facebook Euróbevezetés biztosítás Angela Merkel VG Egészségügyi konferencia Telenor kgfb Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon