Világgazdaság

Gondot okozhat az újabb sokk az OTP-nek

Nem szolgált átütő erejű újdonsággal az OTP első negyedéves gyorsjelentése, a beszámolóban a tavalyi év második felében is látott tendenciák köszönnek vissza – jelenti a Cashline.

A nettó kamatbevétel némileg elmaradt a konszenzustól, ugyanakkor a nettó profit meghaladta a piaci várakozást. Az eredmény szerkezete azonban több kérdést is felvet: a nettó eredmény gerince (gyakorlatilag a teljes érték) változatlanul ott keletkezett, ahol az OTP domináns pozícióval rendelkezik (magyar és bolgár működés).

Az orosz és ukrán leánybankok helyzete némileg stabilizálódott, mindkettő szerény profittal nyugtázhatta az időszakot. A montenegrói CKB ugyanakkor több mint 6 milliárd forintos veszteséget könyvelt el az első negyedévben, főként a romló hitelállomány miatt megugró céltartalékképzésnek köszönhetően. A csoportszintű hitelportfólió minősége tovább romlott: a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya 10,7 százalékra ugrott a 2009 végi 9,8 százalékról, ugyanakkor a Tier1-ráta 13,8 százalékra nőtt az előző negyedévi 13,7 százalékról.

Bár a bank eredménytermelő képessége továbbra is stabil maradt, a makrokörnyezet változása (pl. a régiós adósságproblémák továbbgyűrűzése) továbbra is kockázatot jelent a tőkehelyzet és a profit fenntarthatóságának szempontjából. A pénzügyi piacokon esetlegesen kialakuló újabb sokk a csoport hitelállományának további minőségromlását hozhatja és a hitelezési költségek megugrását eredményezheti.

A negyedév vége óta a kockázati költségek folyamatos emelkedést mutatnak, amely a folyó negyedévet és a soron következő időszakokat is érintheti. Nem is beszélve a bankokra helyeződő politikai nyomásról, amely az eddiginél szigorúbb szabályozást hozhat a magyar piacon. Összességében azonban nem számítunk érdemi árfolyamhatásra a kereskedésben.

cashline Magyar Nemzeti Bank (MNB) PSZÁF british airways Nielsen OTP negyedév eredmény profit Gazdasági Versenyhivatal A szerkesztő ajánlja IMF Atradius Information Services Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Generali Medgyessy Péter Symantec A második Orbán-kormány Adósságválság az EU-ban hitelállomány Részvénypiacok veszteség MSZP-ügyek Air France - KLM Samsung Európai Unió ingatlanpiac Angela Merkel