Világgazdaság

Alacsony forgalom mellett nőtt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 296,36 pontos, 1,42 százalékos emelkedéssel, 21.132,30 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 13,2 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények a stagnáló Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Alacsony forgalom mellett csekély mértékben emelkedett az index a budapesti részvénypiacon. Az MTI által megkérdezett szakértők szerint meglehetősen unalmas kereskedési nap volt a pénteki, a befektetők feszülten várták a délután publikált amerikai munkanélküliségi adatok, majd rövid ingadozás után a közzététel előtti szintekre álltak vissza az árfolyamok.

Varjú Péter, az Erste Bank üzletkötője elmondta, hogy az európai piacok nagyjából a budapestihez hasonló szinteken voltak.

Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletág igazgatója elmondta, hogy elsősorban a Richter, az OTP és a Magyar Telekom húzták felfelé az indexet.

Mindkét szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy bár az euró jelentősen erősödött a dollárral szemben, a forint ezt sokkal szerényebb mértékben követte.

A Mol ára nem változott, 19.400 forintot ért, 2,4 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 74 forinttal, 1,57 százalékkal 4.790 forintra erősödött, forgalmuk 9,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 9 forinttal, 1,42 százalékkal 641 forintra nőtt, forgalma 728,4 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 1340 forinttal, 3,30 százalékkal 41.990 forintra emelkedett, a részvények forgalma 548,7 millió forintot ért el.

Az Egis 66,2 millió forintos forgalom mellett 250 forinttal, 1,33 százalékkal 19.050 forintra növelte értékét.

A BUMIX 1.937,17 ponton zárt pénteken, ez 14,62 pontos, 0,76 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Egészségbiztosítás Autók elemzések - Gazdaság és Pénzügy Deutsche Bank Világkereskedelmi Szervezet (WTO) Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF hivatali visszaélések Környezetvédelem - Globalizáció A szerkesztő ajánlja makroadatok IMF Vállalati jelentések akciók Waberer's Holding Zrt. Külföldi lapvélemények Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány katasztrófák GKI kutatás-fejlesztés Gyurcsány Ferenc autó gyógyszeripar A KSH jelenti Reklám és Média Betéti kamatok makromutatók Részvénypiacok Continental Telebit fogyasztási cikkek A munka világa Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció IMF-megállapodás Befektetési lehetőségek Vaskerék MDF-ügyek részvénypiac EU aloldal biztosítás BÉT MÁV infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon Jean-Claude Trichet Oszkó Péter korrupció részvényforgalom A szerkesztő ajánlja