Világgazdaság

Jó hír nekünk is: boom elé néznek a németek

A német üzleti hangulatindex októberben tovább javult - írja legfrissebb jelentésében a német Ifo intézet.

A német üzleti hangulatindex a várakozásokat felülmúlva, javult októberben. Az Ifo-intézet felmérése alapján 107,6 pontot mutat a hangulatindex, melyre a megelőző 106,8 pontról emelkedett. A Reuters által megkérdezett 44 közgazdász várakozása az index 106,5 pontra való esését vetített előre.

A kompozit index 0,8 ponttal emelkedett, a jelenlegi helyzet megítélésének alindexe 0,4 ponttal javult, miután a szeptemberi adatot felülvizsgálták, és 109,8 pontról 110,2 pontra emelték. A fél éves kilátások 1,2 ponttal 105,1 pontra javultak.

Az Ifo kutatási igazgatója elmondta: a hangulatindex három éves csúcsra emelkedett, a német gazdaság teljesítménye valóban lenyűgöző. Gernot Nerb hozzátette: igen pozitív meglepetést hozott az októberi adat.

„A német gazdaság nem szenvedett egyensúlytalanságtól a válság előtt, a kormány válságkezelő intézkedései célzottak voltak” – mondta Carsten Brzeski, az ING közgazdásza.

Az üzleti várakozások javultak, a vállalatok még pozitívabban ítélik meg helyzetüket, - mondta Hans-Werner Sinn, az Ifo intézet vezetője. Németország ebben az évben 3,4 százalékos növekedést érhet el a jelenlegi előrejelzések szerint.

A robosztus német növekedés segítheti hazánk kilábalását is a válságból: legnagyobb exportpartnerünk növekedésén keresztül a magyarországi nettó erőteljesen javulhat.

Németország Gyuris Dániel Autók OMV Hungária Kft. Magyar Nemzeti Bank (MNB) Vodafone Pénzügyi és gazdasági válság A Monetáris Tanács kamatdöntései 2010 Lakossági energia és üzemanyagárak turizmus Gyógyítás-finanszírozás A szerkesztő ajánlja UniCredit IMF ben bernanke Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam Orbán Viktor üzleti bizalmi index IFO autóipar Hitelek: lakás A második Orbán-kormány német Ajkai katasztrófa autó Simor András Toyota növekedés Spar Részvénypiacok Hernádi Zsolt Google Inc. A szociális és adórendszer átalakítása mezőgazdaság RÁBA Nyrt. MSZP-ügyek fogyasztási cikkek Sony Lufthansa GfK A munka világa Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció Wall Street Szakszervezet - Érdekképviselet G20 adó fiat Mol Európai Unió hangulatindex Vaskerék Fővárosi ügyek karvalits ferenc Facebook biztosítás BÉT Nicolas Sarkozy kgfb Adórendszer Magyarországon Bank of America