Világgazdaság

Benzinár - Továbbra is félhetnek az autósok

Az olaj árfolyama meredeken emelkedett a közel-keleti feszültségek fokozódása kapcsán, és tovább drágulhat a fekete arany, ha nem oldódik meg hamarosan a konfliktus - vélekedett Horváth Dávid, a Solar Capital üzletkötője.

A közel-keleti válság mélyülése fölfelé hajtja az olaj árfolyamát, mint ahogy azt tapasztalhatjuk – mondta Horváth Dávid, a Solar Capital üzletkötője a Világgazdaság Online-nak. „Ha elhúzódik a konfliktus, akkor tovább emelkedhet az olaj ára” – tette hozzá.

Ebben az esetben a spekulánsoknak is nagy szerepe lehet az olaj árának alakulásában, azonban ha megszűnnek a konfliktusok, akkor ugyanolyan gyors csökkenést láthatunk az árfolyamban, mint ahogy február végén emelkedett – nyilatkozta Horváth Dávid.

Hozzájárult az emelkedéshez, hogy 1 millió hordóval csökkent a líbiai olajexport a legfrissebb jelentés szerint – tette hozzá.

A szövetséges erők szombat délután csapást mértek líbiai katonai támaszpontokra, majd vasárnap éjjel folytatták: találatot kapott Kafhafi egyik palotája is.

Megtámadták Ban Ki Mun-t

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára hétfőn beszédet mondott Egyiptomban. Az Arab Liga főtitkárával tartott konferencián azt mondta, hogy meg kell védeni a civileket Líbiában, mert a helyzet súlyos. Azt is hozzátette, hogy veszélynek vannak kitéve.

Az ENSZ főtitkárát Kadhafi támogatói támadták meg beszéde közben, az egyiptomi felkelés központjában, a Tahrír téren. Miután 50 Kadhafi-párti támadta meg Ban Ki Mun-t, kénytelen vot visszavonulni az Arab Liga székhelyére.

Közben Líbiában élő pajzsként használja az embereket Kadhafi. A líbiai állami televízió is kijelentette, hogy emberek mennek a várható katonai célpontokhoz.

Fundamentálisan nincs oka az áremelkedésnek – magyarázta Horváth Dávid, aki azt is hozzátette, 83,5 dollárig csökkenthet a nyersolaj ára, ha megszűnik a feszültség. A konfliktusok rendeződése esetén a spekulánsok „short” pozíciókat vehetnek fel, mely hozzájárul az árcsökkenéshez.

Ha véget ért a válság, akkor a 85 dolláros szint környékén lehet az olaj ára, két dolláros intervallumban – mondta az elemző.

A szaúd-arábiai tüntetésekről úgy vélekedett, hogy „minimális szinten folynak” megmozdulások, és „komoly összecsapásokra nem került sor” a tüntetők és a szaúdi vezetés között. Ha ott is fokozódna a helyzet, az „olaj lenne a tűzre” rövid távon – jegyezte meg Horváth. Szaúd-Arábia az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezetének) legnagyobb kitermelője.

Láthattuk, hogy amikor pénteken Kadhafi tűzszünetet hirdetett jelentősen mérséklődött az olaj ára, aztán amikor kiderült, hogy a harcok folytatódnak újra emelkedett – fejtette ki Horváth Dávid. Pénteken a tűzszünet bejelentésére a WTI olaj ára 3 dollárral, 100 dollár környékére mérséklődött, a Brent hordónkénti ára 116 dollárról 113 dollárra esett.

A WTI árfolyama hétfő délután újra 103, a Brent típusú olajé 116 dolláros bordónként a Bloomberg adatai alapján.

Közben Jemenben fokozódik a helyzet: magas rangú katonai tisztségviselők álltak át a tüntetők pártjára. A jemeni elnök leváltotta a kormányt vasárnap, és ügyvezető kabinetként működik tovább. Hétfő délelőtt Ali Abdullah Saleh elnök egyik tábornoka, Ali Moshen bejelentette, hogy átáll a tüntetőkhöz. A múlt héten 52 a kormány ellen tüntető polgárt öltek meg a kormányerők Jemenben.

A Japán atomkatasztrófa az elemző véleménye szerint nem befolyásolta közvetlenül az olaj árfolyamát – mondta Horváth Dávid. Japánban a fukusimai erőművet evakuálták hétfőn, majd az atomerőmű szóvivője elismerte, hogy felrobbanhat a hármas és a négyes reaktor.

Az ENSZ főtitkárát Kadhafi támogatói támadták meg beszéde közben, az egyiptomi felkelés központjában, a Tahrír téren. Miután 50 Kadhafi-párti támadta meg Ban Ki Mun-t, kénytelen vot visszavonulni az Arab Liga székhelyére.

Közben Líbiában élő pajzsként használja az embereket Kadhafi. A líbiai állami televízió is kijelentette, hogy emberek mennek a várható katonai célpontokhoz. -->

kadhafi ENSZ Szaúd-Arábia Líbia olaj Amerika Ban Ki Mun válság polgárháború Brent