Világgazdaság

Évi 16 millió eurójába kerülnek az elhunyt nyugdíjasok Athénnak

Egyedül a már elhunyt embereknek kiutalt nyugdíj évente 16 millió eurójába kerül Athénnak. A kormányzati statisztikák 9 ezer 100 év feletti állampolgárt tartanak számon a dél-európai államban.

Görögország hónapok óta harcot vív az államcsőddel, amelyet a mentőcsomagokon túl a szociális juttatások alapos megnyírbálásával próbál elkerülni. Az állami statisztikák szerint azonban az államban 4500 már rég elhunyt ember kap nyugdíjat, s mintegy kilencezren száz év felettiek. A munkaügyi miniszter egy helyi lapnak nyilatkozva elmondta, az ilyen visszaélések évente 16 millió eurójába kerülnek az államnak. A minisztérium a napokban indított felülvizsgálatot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a kilencezer 100 év feletti állampolgár közül még hányan vannak valóban életben.

Mindeközben egyre többen vonják ki pénzüket a görög bankokból. A privát bankbetétállomány a görög jegybank adatai szerint 2010 januárja és 2011 áprilisa között 31 milliárddal 165,5 milliárd euróra csökkent. Ennek tekintélyes részét külföldi alapokba helyezik: vámosok már több alkalommal jelezték, hogy bankjegyekkel tömött táskás utasokat tartóztattak fel az athéni és thesszaloniki repülőtéren. A görög bankszövetség főtitkára azonban felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a görög bankok kezében is biztonságban van a betétesek pénze. „Személyesen én garantálom Önöknek, hogy biztonságban van a pénzük” – hangsúlyozta. Minden esetre legfeljebb 100 ezer euróig vállalt kezességet. 

A görög kormány költségcsökkentő programjával idén a bruttó hazai össztermék 7,5 százalékára rúgó államháztartási hiánnyal számol. Olli Rehn, az EU gazdasági ügyekért felelős biztosa kifejtette, a bizottság egyelőre nem értékelte a görög kormány intézkedéseit, ám erre a következő napokban sor kerül.

Görögországban meglehetősen jóindulatú szociális rendszer működik, amelyet a hatóságok alig ellenőriztek. Sok család így nem jelezte a nyugdíjbiztosítónál, ha egy rokona elhunyt, hanem továbbra is felélte a kapott nyugdíjat.

A munkaügyi minisztériumnak minden esetre 2012 és 2015 között mintegy 8 milliárd eurót kell megtakarítania a munkanélküliségi kiadások, támogatások csökkentésével, s mindezt úgy, - ahogy fogalmaztak – „a megtakarítás költségét ne a lakosság cipelje”. A kormány már idén 6,4 milliárd eurós megtakarítást irányzott elő a mentőcsomagot nyújtó uniós és nemzetközi szerveknek. A csomagnak azonban a görögök úgy érzik, mégis ők isszák meg a levét, hiszen az elmúlt napokban 60-80 ezer ember tüntetett Athénban a parlament előtti téren.

BÉT - Napi események elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság rokon turizmus Moody's Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Felmérések nyugdíjbiztosító Csúcstalálkozók Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány energetika autó Simor András A KSH jelenti Reklám és Média Adósságválság az EU-ban kormány Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása mezőgazdaság megszorításAdósságválság az EU-ban államcsőd fogyasztási cikkek halott Élelmiszerpiac A munka világa Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció Zöld ügyek Görögország Szakszervezet - Érdekképviselet utazás Európai Unió Fővárosi ügyek Földrengés Japánban tüntetés Tudomány - Kultúra ingatlanpiac Gazprom nyugdíj Fitch infokommunikáció Gázvezetékek Egészségügy - Gyógyítás