Világgazdaság

Megrángatják a hitelminősítőket: "Vizsgázik" az S&P és a Moodys

Olaszország kikérdezte a Standard and Poor’s amerikai hitelminősítőt a római takarékossági tervre vonatkozó időpontra és forrásaira vonatkozóan. Sajtóhírek szerint a Moody’s-ra is sor kerül - írja a Die Presse.

A bécsi lap szerint, amióta létrehozták az európai piacfelügyeleti hatóságot, az ESMA-t a hitelminősítő intézetek ellenőrzésére, első ízben történt meg, hogy egy illetékes hatóság élt az új lehetőséggel. A Consob olasz tőzsdefelügyelet ugyanis hétfőn kikérdezte a Standard and Poor’s amerikai hitelminősítő szervezet képviselőit. A vizsgálat két óra hosszat tartott, az S&P munkatársai a válaszok mellett utólag dokumentumokat is benyújtanak az olasz takarékossági programmal kapcsolatban.

A római kormány a múlt héten csütörtökön este hagyta jóvá a takarékossági csomagot. Az S&P már péntek délben, nem sokkal a tőzsdenyitást követően közleményt adott ki, amelyben az intézkedési terv negatív kihatásaira hívta fel a figyelmet. Az olasz tőzsdefelügyelet bírálta az intézkedést, mivel véleményük szerint az S&P akkor adott ki kommentárt, amikor a terv részletei hivatalosan még nem voltak ismertek, a közlemény pedig befolyásolhatta a részvények árfolyamát. A Consob egyébként már egy évvel ezelőtt felszólította a hitelminősítő intézeteket, hogy az értékeléseiket csak a tőzsdezárás után hozzák nyilvánosságra.

Az olasz felügyelet egyébként már a Moody’s-t is kifaggatta pénteken, miután a hitelminősítő értékelésének nyilvánosságra hozatalát követően meredeken zuhanni kezdett több jelentős olasz bank árfolyama. A Consob szóvivője szerint ezzel az esettel az európai felügyelet, az ESMA is foglalkozik majd.

Steven Maijoor, az ESMA vezetője egy a közelmúltban adott interjúban arra célzott: nem garantált, hogy a hitelminősítési szakmát uraló három cég, a Fitch, a Moody’s és az S&P automatikusan működési engedélyt kap az Európai Unióban.

BÉT - Napi események GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy PSZÁF A Monetáris Tanács kamatdöntései Audi Hungaria Motor Kft. kutatás hitelminősítő EKB OTP turizmus Moody's makroadatok Cégjog forintárfolyam Magyar EU-elnökség Felmérések Elemzői vélemények S&P ESMA A második Orbán-kormány oktatás A KSH jelenti repülés Adósságválság az EU-ban makromutatók Hernádi Zsolt Google Inc. Élelmiszerpiac Tarlós István Zöld ügyek Wall Street utazás Gazdák és termelők Siemens Mol Európai Unió Vaskerék Csaba László