Világgazdaság

Nem várnak fényes jövőt

Pénzügyi fegyelemre és reformokra van szükség az ország elmúlt bő évtizedének pénzügyminiszterei szerint, akik ennél többen már nem értenek egyet. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által szervezett 13. Vállalkozók Napján nem mindennapi beszélgetésre került sor.

Az első Orbán-kormány hatalomra kerülésekor teljes volt az egyetértés, hogy a jó gazdaságpolitika alapja a fegyelmezett pénzügypolitika – jelentette ki Járai Zsigmond, aki 1998 és 2000 között volt pénzügyminiszter. Hiába jobb most a pénzügyi fegyelem, a bankok és a vállalkozások rossz helyzete miatt nincs elég a gazdaságban – vélekedett Járai. Varga Mihály, az Orbán-kormány 2000 és 2002 közötti pénzügyminisztere szerint a Medgyessy-kormány 100 napos programjára nem volt forrás, így az olyan dominóeffektust indított el, amely később eladósodáshoz vezetett.
2002-ben sem volt már minden rendben – folytatta László Csaba.

A 2002 és 2004 közötti pénzügyminiszter kifejtette: 2001-től kezdve csökkent a és a működő tőke beáramlása, s elindult egy finanszírozhatatlan fiskális expanzió. „Erre kiigazítással próbáltunk reagálni, amelyről ma már belátom, hogy nem volt sikeres” – tette hozzá.
Draskovics Tibor úgy vélte, az egykulcsos ára olyan rendkívüli intézkedéssorozat lett, amely megfojtja a növekedést és iszámíthatatlanságot okoz. A 2005 és 2009 között pénzügyminiszterként dolgozó Veres János kifejtette: a tavalyi kormányváltáskor egy sor gazdasági index jobb képet mutatott, mint most, kedvezőbb volt az euróárfolyam, a CDS-felár, alacsonyabb volt az alapkamat.

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzések - Gazdaság és Pénzügy Lakossági energia és üzemanyagárak Bajnai Gordon Járai turizmus közbeszerzések Gyógyítás-finanszírozás Malév IMF László Csaba forintárfolyam Külföldi lapvélemények Joseph Stiglitz Orbán Viktor Oroszország Felmérések Matolcsy György autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány energetika autó gyógyszeripar Simor András A KSH jelenti repülés Wolfgang Schauble Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok fogyasztási cikkek veres jánosElemzői vélemények Élelmiszerpiac Deviza- és árupiac Zöld ügyek TESCO-GLOBAL Zrt. Szakszervezet - Érdekképviselet utazás Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Európai Unió gazdaság biztosítás Nicolas Sarkozy elemző infokommunikáció Adórendszer Magyarországon Oszkó Péter