Világgazdaság

Az újraegyesítés óta nem látott foglalkoztatottság Németországban

A német gazdaság kedvező alakulásának köszönhetően Németországban 2011-ben rekord magasságra nőtt a foglalkoztatottak száma.

Ezt a szövetségi statisztikai hivatal jelentette be hétfőn Wiesbadenben. Éves átlagban a keresőképesek száma 41,04 millió volt, a legmagasabb a német újraegyesítés óta  A többlet 535.000 személy olt,  ami 1,3 százalékos plusznak felel meg. A statisztikai hivatal szerint a munkavállalók száma tavaly 478.000 fővel nőtt. Az önálló vállalkozóknál ez a többlet 57.000 főt jelentett.

A szövetségi  munkaügyi hivatal állásindexe novemberben ismét csúcsot ért el és decemberben 180-ra emelkedett, 24 ponttal túlszárnyalva az előző évi értéket. Egyre több a betöltetlen állás.

Német szakértők abból indulnak ki, hogy a kereső foglalkozást űzők száma az országban a folyó évben tovább emelkedik és ezzel rekord magasságot ér majd el. A többlet azonban vélhetően jelentősen kisebb lesz a konjunktúra várható gyengülése miatt. Az esseni RWI Institut 41,24 millió főt prognosztizál, a müncheni Ifo-Institut pedig 41,27 millió főt. Míg a német gazdaság az elmúlt évben kereken 3 százalékkal nőtt, az adósságválság és a globális miatt a közgazdászok mindössze 0,5 százalékos növekedéssel számolnak 2012-ben.

Bármennyire pozitívnak hangzik is a keresőképesek számának rekordjára vonatkozó adat, egy dolog világos: a német munkaerőpiaci statisztika számos ágazatban szépít, ugyanis azokat is a keresőképesek közé számítja, akik csak részben élnek meg a saját fizetésükből és az állam támogatására szorulnak – írja a Spiegel. A munkanélküliek számát illetően is néha "trükközik" a kormány, mint ahogy az elmúlt héten kitűnt, amikor a statisztikai adatokból eltűnt kereken 100.000 munkanélküli. Ennek az az oka, hogy azok az 58 éven felüliek, akik legalább egy éven át segélyben részesülnek, és nem kapnak állásajánlatot, nem számítanak a munkanélküliek közé.

 

Németország Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzések - Gazdaság és Pénzügy Lakossági energia és üzemanyagárak EKB turizmus Malév makroadatok Duronelly Péter forintárfolyam Külföldi lapvélemények Orbán Viktor Oroszország Felmérések Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány német autó Szijjártó Péter repülés Reklám és Média Adósságválság az EU-ban makromutatók fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac A munka világa Deviza- és árupiac IMF-megállapodás Szakszervezet - Érdekképviselet utazás Befektetési lehetőségek Európai Unió Vaskerék Egyesült Államok biztosítás ingatlanpiac munkaerőA munka világa foglakoztatottság infokommunikáció Adórendszer Magyarországon Oszkó Péter