Világgazdaság

Járai: Matolcsy eléggé elhasználódott

Matolcsy nagyszerű képet tud felrajzolni a pénzügypolitikáról, de Járai Zsigmond szerint a pénzügyi irányítást kellene megerősíteni.

Nem azért távozott a Költségvetési Tanács éléről, mert tarthatatlanná vált a véleménye Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter számára – cáfolta az erről szóló híreket Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke az m1 Ma reggel című műsorában.

Úgy vélte: a magyar gazdaság helyzete lényegesen jobb annál, mint amit a hitelminősítők leírtak, ráadásul bekövetkezett egy gazdaságpolitikai fordulat, elindultak változások, melyeket fel kellene gyorsítani, és Magyarország magától kijönne a gödörből. A gazdaságpolitikai fordulat végrehajtásához azonban intézményi és személyi változásokra is szükség lenne – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Matolcsy Györggyel sikeresen végrehajtható-e a gazdaságpolitikai fordulat, azt válaszolta: Matolcsy eléggé elhasználódott a piacon, ő nagyszerű képet tud felrajzolni a pénzügypolitikát  illetően, de a pénzügyi irányítást kellene megerősíteni. Hangsúlyozta: ő nem vállalná el a pénzügyminiszterséget.

Beszélt arról is, hogy szerinte sok komoly tényezővel vesztünk össze. Az IMF-et, az Európai Uniót, a befektetők képviselőit, a francia nagyvállalatokat említette. Járai szerint ki kellene egyezni velük, egy békülékenyebb, simulékonyabb gazdaságpolitikára lenne szükség. Majdnem ugyanazt kellene csinálni, mint eddig, csak nem kellene olyan hangosan mondani, hanem csinálni kellene – fogalmazott.

Járai Zsigmond megemlítette azt is, hogy Gyurcsány Ferenc idején négy jegybanki alelnököt neveztek ki, azt mégsem kifogásolta az arról pedig, hogy népszerűsítik az állampapírokat a lakosság körében, azt mondta: neki is van állampapírja, szerinte ez ma az egyik legjobb

Autók Amerikai piac - heti elemzés logisztika Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság Schmitt Pál raktározás Lakossági energia és üzemanyagárak turizmus Gyógyítás-finanszírozás Malév BKV IMF orosz-ukrán gázvita Járai Zsigmond forintárfolyam Külföldi lapvélemények Orbán Viktor Matolcsy György autóipar Jean-Claude Juncker Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány energetika autó Simor András Adósságválság az EU-ban Kopits György fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Zöld ügyek IMF-megállapodás Szakszervezet - Érdekképviselet utazás Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában Európai Unió Egyesült Államok ERSTE AG áruszállítás gazdaságpolitikaJárai Zsigmond Gazprom Fitch Optimista sarok infokommunikáció Gázvezetékek Adórendszer Magyarországon