Világgazdaság

Semmi jóra nem számíthatnak a frankhitelesek

Lassul a kínai gazdaság, „csupán” 8,9 százalékkal nőtt a GDP 2011 utolsó negyedévében. Ez 2,5 éve a legalacsonyabb GDP statisztika, de az előzetes várakozásokat így is felülmúlta az adat, mivel az csak 8,7 százalék volt – kezdi napi devizapiaci kommentárját Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

 Ennél fogva „kockáza vállalósabb” a ma reggeli hangulat, ami némiképp meg is látszik az euró/forint árfolyamán, 312,50-ről 310,50 közelébe sikerült erősödnie a forintnak. Nemcsak a forint, hanem a korona és a zloty is tudott valamelyest erősödni a mai reggelen – mutatott rá Karsai Péter.

„Ma az Európai Bizottság igyekszik nyomást gyakorolni ránk azzal, hogy kötelezettségszegési eljárást indít ellenünk három témában, melyek közül a legfontosabb a jegybanki függetlenség kérdése. Holnap Orbán Viktor fel fog szólalni az Európa Parlamentben, ahol igyekszik majd eloszlatni a felmerült kételyeket. Kicsi annak az esély, hogy a miniszterelnöki felszólalás elegendő lesz. Az EU garanciákat fog kérni az IMF-EU készenléti hitelcsomagért cserébe” – vélekedett az elemző.

A péntek esti csoportos leminősítés után a Standard & Poor’s rontotta az EFSF mentőmechanizmus besorolását AAA-ról AA+-ra, ami gyakorlatilag formalitás, mondhatni ezek után ez benne volt a pakliban. A kínai vártnál jobb növekedés viszont jó 100 ponttal magasabb euró/dollár árfolyamot hozott. Éjfél körül még csak 1,2650-nél járt a kurzus, reggelre már 1,2750 fölé került az árfolyam.

„Ma már az Egyesült Államok piaci szereplői is részt vesznek a kereskedésben, így a likviditás visszatérhet a korábbi megszokott kerékvágásba. Adat szemszögből meglehetősen szegényes a mai nap, nem érkezik semmilyen előre betervezett adat, (kivéve a spanyol és a görög kincstárjegy aukciókat) így a mai napra különösen érvényes lehet amit manapság oly gyakran lehet olvasni, miszerint az eurózóna adósságválságával és a görögök kimentésével kapcsolatos fejlemények fogják dominálni a piacokat” – áll az elemzésben.

Az eurózónás országok leminősítése óta nem tud az euró/frank árfolyama érdemben 1,21 fölé kerülni, a frank/forint kurzusa egy hete beragadt a 252,50 - 259,00 közé. Az EU háza tájáról kis eséllyel érkezik mostanában jó hír, és mivel az IMF szerződéskötés jó ideig várat még magára, huzamosabb ideig 250 felett maradhat a frank/forint keresztárfolyama, írja Karsai Péter.

BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) forint GVH-ügyek Frank Opel Magyarország Járműgyártó Kft. Bajnai Gordon deviza forintárfolyam Joseph Stiglitz Orbán Viktor Matolcsy György Elemzői vélemények A második Orbán-kormány energetika Simor András repülés EU Adósságválság az EU-ban A munka világa Zöld ügyek IMF-megállapodás euró Európai Unió Fővárosi ügyek José Manuel Barroso Gazprom árfolyam