Világgazdaság

A javasolt 7 milliárd forint helyett csak 3 milliárddal jut több pénz

Hárommilliárd forintot csoportosított át a kormány az Új Széchenyi Terv egyik legnépszerűbb konstrukciójára, a kombinált mikrohitel program vidéki kiírására – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

A forráskeret növelésére azért volt szükség, mert több mint 20 milliárd forintnyi támogatási igénylést nyújtottak be a mikrovállalkozások, miközben a közép-magyarországi régió kivételével az ország összes régiójára vonatkozó, a gazdaságfejlesztési operatív programban (GOP) meghirdetett kiírásra a tavaly indításkor 15 milliárdos keretet különítettek el.

Az NFÜ nemrégiben még azt válaszolta lapunk megkeresésére, hogy a nagy igények miatt a keret hétmilliárd forinttal történő emelésére tett javaslatot a fejlesztési tárca számára. A mostani kormánydöntés azonban az NFÜ által javasolt hétmilliárd helyett csak hárommilliárddal növelte meg a forrásokat, melyek összege így 18 milliárdra nőtt, vagyis a most megemelt keret sem fedi le a benyújtott igények összegét, miután az meghaladja a 20 milliárdot.

A hárommilliárdos keretemeléséhez a forrást a mikro-, kis- és középvállalkozások számára meghirdetett vállalati technológiafejlesztést célzó GOP-kiírásból veszik el, így annak összege 4 milliárdról 1 milliárd forintra csökkent.

Az NFÜ lapunkkal korábban azt is közölte, hogy a program közép-magyarországi konstrukciója (KMOP-kiírás) esetében – amit a szervezet március végén felfüggesztetett forráskimerülés miatt – a mostani, 2013 végéig tartó uniós költségvetési periódusban nem lát lehetőséget arra, hogy a mikrovállalkozások ismét benyújthassanak pályázatot. A KMOP-kiírásban a mikrocégek 14,5 milliárd forint értékű támogatásra nyújtottak be igényt, miközben a forráskeret csak hétmilliárdot tesz ki.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) logisztika A Monetáris Tanács kamatdöntései raktározás Varga István vidék Gyógyítás-finanszírozás Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam nfü Hitelek: lakás A második Orbán-kormány autó A KSH jelenti repülés Nokia Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok fogyasztási cikkek A munka világa Deviza- és árupiac Microsoft Volkswagen Csoport Facebook forrásAdósságválság az EU-ban áruszállítás pályázat