Világgazdaság

Kicsit jobban megy az autókölcsönzőknek

SZOLGÁLTATÁS Minimális nyereséggel zárta az autókölcsönző ágazat az elmúlt évet a 21 vállalatot tömörítő Magyar Autókölcsönzők Szövetségének (MAKSZ) összesített adatai szerint. A tagvállalatok tavaly előtt együttesen 233 millió forintos veszteséget könyveltek el, de 2011-ben már 19 millió volt a nyereségük. Igaz, ez az összesen csaknem 13 milliárd forintos árbevételhez képest minimális összeg, arról nem is beszélve, hogy amíg két éve nyolc, addig tavaly is még hét cég veszteséggel zárta az évet.

Úgy tudni, hogy a kihívásoknak legjobban az Avis, az Europcar és a Hertz tudott megfeleleni. Haraszti Géza, a MAKSZ elnöke hozzátette, hogy a többiek közül is csak a nagy nemzetközi márkák égisze alatt működő cégek, illetve a biztos anyagi háttérrel rendelkező társaságok tartoznak a nyereségesek közé.

Fontos szempont ugyanakkor, hogy a 2011-es exportárbevétel 42 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, bár az összforgalomból sokkal kisebb arányban részesül, mint a belfölfi értékesítés, amelynek forgalom reálértéke az miatt a számszerű növekedés ellenére csökkent.

A veszteségek és a szűkülő piac hatására több vállalkozás arra kényszerült, hogy végleg felhagyjon a tevékenységgel. Nem véletlen, hogy a válság előtt még 27 tagja volt a szövetégnek. Így aztán csökkent az autókölcsönzők által vásárolt gépkocsik száma is: a válság előtt ötezer kocsit vettek évről évre a MAKSZ tagvállalatai, idén azonban jó, ha elérik a három ezret.

A járműállomány frissítését nehezítette a hitelszűke is. Ugyanakkor azok a cégek, amelyek meg tudták oldani a flotta frissítését, használtautó piac gondjai miatt egyre nehezebben tudnak megszabadulni régibb autóiktól.

Jelentős tartalékok nélkül a vállalkozások képtelenek növelni hatékonyságukat, ezért az egyedüli kiút a szolgáltatások árának növelése lehetne. A nehéz helyzet természetes velejárója a minőség általános romlása, amit később már nagyon nehéz újra az elfogadható szintre fejleszteni. „Az egyetlen lehetséges kiútnak a magasabb minőségi szolgáltatások irányába történő elmozdulást tartjuk, amely ugyan hosszú és nehéz folyamat, de megteremthet egy olyan bizalmi tőkét, amely a nehéz idők elmúltával megtérülhet”- jelentette ki Haraszti Géza.

Devizakereskedőknek logisztika elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok raktározás kutatás turizmus Tőzsdei elemzések Külföldi lapvélemények Felmérések Matolcsy György Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Bűnügyek oktatás autó gyógyszeripar Simor András A KSH jelenti repülés Reklám és Média Adósságválság az EU-ban Karácsonyi vásárlás fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac A munka világa Zöld ügyek IMF-megállapodás Európai Unió Vaskerék Fővárosi ügyek Egyesült Államok biztosítás ingatlanpiac áruszállítás infokommunikáció