Világgazdaság

Brüsszeli hátszélért lobbizik a Nabucco

Vezetéképítés Az Európai Bizottság elnökéhez, José Manuel Barrosóhoz fordultak a Nabucco gázvezeték beruházásban érintett országok külügyminiszterei – így Magyarország mellett Ausztriáé, Romániáé és Bulgáriáé is – azt kérvén, hogy az EU az ő konzorciumukat támogassa abban a júniusra várt azeri döntésben, amelyben eldől, hogy mely vezetéktársulás szállíthatja majd az azeri Sah Deniz 2 mező gázát Európába.

A Nabucco Pipeline Consortium által közzétett levél felsorolja azokat a szempontokat, amelyek a Nabucco West előnyeit domborítják ki a szintén nagyrészt uniós – a levélben névvel nem említett – görög, albán olasz vállalkozásban építendő Transz-Adria vezetékkel (TAP) szemben. A külügyminiszterek érvei szerint elsősorban a Nabucco illik bele az EU-nak az energiabiztonság növeléséről és az diverzifikálásáról megfogalmazott saját elképzeléseibe, és célszerűbb is az azeri gázt Európa középső, s nem csak a déli részére elvezetni.

Közben erősít a finisben a TAP is: a beruházásra készülő három ország kormánya különbizottságot alapított az előkészületek összefogására.

Március végén mindkét konzorcium megerősítette gázszállítási szándékát a Sah Deniz 2 konzorciumnál, mindkét társulás vezetékébe az azeri részvétellel Törökországon keresztül lefektetendő Transz-Anatólia Vezetékből (Tanap) érkezne a gáz. Mindkét cső a déli gázfolyosó része lenne, amelyen az azeri részvételű AGRI vezeték is létesülne, illetve. A déli gázfolyosón haladna az orosz hátterű Déli Áramlat is.

Autók Tavaszi ülésszak - Vita elemzések - Gazdaság és Pénzügy kutatás A szerkesztő ajánlja makroadatok Vállalati jelentések Tőzsdei elemzések forintárfolyam Felmérések autóipar Elemzői vélemények A második Orbán-kormány trafiktörvény oktatás A KSH jelenti Adósságválság az EU-ban makromutatók mezőgazdaság A munka világa Deviza- és árupiac Szakszervezet - Érdekképviselet infokommunikáció