Világgazdaság

Javuló megyei eredmények

Némi ellentmondás mutatkozik a baranyai vállalkozások visszajelzéseiben a gazdasági helyzetük megítélésében. Örömteli fejlemény, hogy hosszú idő után először kerültek egyértelműen túlsúlyba a pozitív jegyek.

A tavaszi konjunktúrafelmérés adatai, eredményei arról tanúskodnak, hogy a megye gazdasága lassan túljut a válságon. A kereskedelmi és iparkamara konjunktúraelemzése szerint az idén is javult a konjunktúramutató. Az összesített mutató pozitív változása ezúttal is meghaladta az országos és a regionális mértéket, így már felzárkózásról beszélhetünk. Egyes részmutatók azonban továbbra is bizonytalanságot és veszélyt jeleznek.

Az összesített konjunktúramutató három év elteltével újra a pozitív tartományban található, ami annyit jelent, hogy legalább annyi vállalkozó jelenlegi helyzete és következő hathavi várakozása javult, mint ahányé romlott. A felmérés szerint a vállalkozások helyzete még mindig rosszabb, mint az első válságot követő rövid „feltámadásnak” minősülő 2010-es évben volt, és rosszabb az első válságot megelőző bármely időszak helyzeténél.

A pozitív változás kialakulásában legnagyobb szerepet a megrendelések állományának várható alakulása játszotta. A felméréskor a megrendelések aránya meghaladta az 55%-ot, melynél magasabb értéket utoljára 2007 áprilisában jeleztek a vállalkozások. Ez mindenképp bizakodásra ad okot. Pozitívan értékelhető az is, hogy a vállalkozások várható üzleti helyzetének, továbbá az építési beruházások várható alakulásának mutatói is számottevően javultak. A –20, illetve –47 pontos értékük azonban jelzi, hogy még mindig nagyon rossz helyzetben vannak a vállalkozások. Még szomorúbb képet mutat a gépberuházások helyzete várható alakulásának mutatója. A mutató értéke az előző felmérés óta kismértékben romlott, és –25 pontos értéke azt jelzi, hogy a technológiafejlesztés terén nem kezdődött meg a felzárkózás, ami azt a veszélyt hordozza, hogy a vállalkozások jövőbeni versenyképessége romlani fog.

A bizonytalanságot és a veszélyhelyzetet jelzi a vállalkozások üzleti helyzetét bemutató ábra is. A vállalkozások jelenlegi üzleti helyzete és a várakozásaik egyaránt –20 ponton állnak. Ez jobb, mint az előző évi –30–30 pontos eredmény. Ugyanakkor nagyon messze van még a 2007. tavaszi eredménytől, amikor mindkét mutató pozitív volt.

Jelenlegi üzleti helyzet

Eltérően alakul a felmérésben részt vevő vállalkozások egyes szegmenseinek helyzete. Az exporttal rendelkezők helyzete az elmúlt négy évben mindig jobb volt, mint a kizárólag a hazai piacon értékesítők. E csoport mutatójának az értéke – annak ellenére, hogy a 2012. őszi felmérés óta folyamatosan javul – még mindig a negatív (–7,6).

Egyenletesen és erőteljesen javult a mikrovállalkozások pozíciója. Összesített mutatójuk értéke azonban még mindig negatív (–0,3). Pozitívum, hogy e csoport megrendelésállománya az előző felmérés óta megduplázódott. Negatívum, hogy a várható technológiafejlesztések mutatója stagnál.

Az ágazatok közül, a korábbi felmérések tapasztalataival összhangban, ezúttal is az ipar helyzete a legjobb. A +40 pont feletti érték azt mutatja, hogy a válság már kevésbé jellemzi ezt az ágazatot. Az elemzés e megállapítását alátámasztja a KSH időszaki jelentése is, mely szerint Baranya megye I. negyedévi ipari termelése 7,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A megye iparának gyengeségét azonban továbbra is jelzi, hogy összes volumenét tekintve csak Nógrád és Somogy megye található Baranya mögött.

A többi ágazat közül az építőipar helyzetének javulását kell kiemelni. Az összesített mutatójának értéke három év után újra pozitív. Közel 37 pontos javulással megelőzte a kereskedelmet és a szolgáltatást. A tavaszi eredmények összességében pozitív változásról tanúskodnak. Egyes részterületek kedvezőtlen mutatói azonban jelzik, hogy a megye gazdasága még nem stabil. Különösen a vállalkozások jövedelmezősége és üzleti helyzete labilis, melynek következménye az alacsony beruházási arány is.

A teljes elemzés megtekinthető: www.pecsikamara.hu

Autók Nemzetközi konfliktusok EU-csúcs kutatás HBR - Kutatás/Fejlesztés turizmus Moody's gémesi györgy sport LMP-ügyek Nyugdíjkérdés Magyarországon Tőzsdei elemzések szerencsejáték Ukrajna autóipar Jean-Claude Juncker Hitelek: lakás trafiktörvény oktatás energetika autó A KSH jelenti repülés Reklám és Média Google Inc. MSZP-ügyek fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac A munka világa utazás Gazdák és termelők Mol Európai Unió Fővárosi ügyek biztosítás Gazprom Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon Robert Fico