A javorivi Nemzetközi Békefenntartó és Biztonsági Központot érte vasárnap hajnal előtt rengeteg áldozatot és sebesülést követelő orosz rakétatámadás vasárnap hajnal előtt. Két szempontból is veszélyes a fejlemény. Javoriv közelebb van Lengyelország határához, mint a 30 kilométernyire fekvő Lviv városhoz, és NATO-tagállamhoz ilyen közel nem jutottak még a harcok. Ráadásul egy olyan katonai bázisról van szó, ahol a Financial Times szerint NATO- sztenderdű,  és az Egyesült Államoktól kapott fegyverek használatára képezték ki az ukrán hadsereget.

Fotó: Vladimir Rodionov / Sputnik / AFP

A támadásra az azt követő napon került sor, hogy Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes figyelmeztetett: Moszkva legitim katonai célpontnak tekinti az Ukrajnába érkező nyugati fegyverszállítmányokat. 

A jelentések a támadásról, amelyről a helyi közigazgatás közleményben számolt be, kezdetben nyolc rakétáról szóltak - írta a Bloomberg. A New York Times később egy lvivi hivatalnokot idézve már azt írta: több, mint harminc csapódott be a levegőből indított rakétákból, ez volt az egyik legnagyobb egyedi légitámadás a háború kezdete óta, amelyhez az oroszországi Szaratovból, illetve a Fekete-tenger régiójából szálltak fel a gépek. A kezdeti jelentések kilenc halálos áldozatról szóltak. Később a régió kormányzója az MTI jelentése szerint 35 halottról és 134 sebesültről számolt be.

A nagy nyugati lapok és hírügynökségek tudósításai címadásaikban is azt emelik ki, hogy a támadás növeli a feszültséget Moszkva és a között. Oroszország jelzést küldött a NATO-nak - ez a lengyel Gazeta Wyborcza főcíme. Lengyel közlés szerint a háború kezdete óta 1 millió 675 ezer ember menekült Ukrajnából Lengyelországba, csak vasárnap a reggeli órákban 16 800-an - írta a Bloomberg.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak nyilatkozva az MTI jelentése szerint ismét kizárta a szövetség beavatkozását az ukrajnai háborúba, ugyanakkor elmondta, hogy az eddiginél is durvább erőszaktól tart és attól, hogy Oroszország vegyi fegyvereket is bevet, ami háborús bűncselekmény lenne.

Öt órával a támadás után még mindig tomboltak a tüzek a bázisnál – írta a New York Times. A tüzeket később eloltották és meg tudták közelíteni a helyszínt, jelentette dél körül a The Kyiv Independent.

 

Vasárnap hajnali videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitartásra szólította fel az oroszok ellen harcoló ukránokat.

Nem fogom alábecsülni a fenyegetést... úgyhogy őszintén kimondom: ki kell tartanunk

– mondta.

Tovább kell harcolnunk. Minden nap és minden éjszaka arra kell törekednünk, hogy módot találjunk maximum kárt okozni az ellenségnek
– tette hozzá. 

Frissülő beszámolónk az orosz-ukrán háborúról itt olvasható.