Az orosz-ukrán háború legfontosabb, vasárnapi eseményei

  • Mariupolra összpontosítanak az oroszok.
  • Volodimir Zelenszkij szerint a makacs ukrán ellenállás miatt javultak a tárgyalási pozíciók, és Moszkva kész a párbeszédre.
  • Robbanások zaja rázta meg a magyar-ukrán határtól 260 kilométerre fekvő Lviv városát, 30 rakéta csapódott egy katonai bázisba, 50-nél is több halottak száma.
  • A magyar-ukrán határtól 180 kilométerre lévő Ivano-Frankivszkban is bombázást történt.
  • Orosz vegyi fegyverek bevetésétől tart a
  • Már két polgármester raboltak el az oroszok, együkük helyére Kreml-barát politikust ültettek.
  • Az orosz jegybank devizatartalékainak felét befagyasztották.
  • Lelőttek egy amerikai újságírót Ukrajnában.
  • Helyreállhatott az áramszolgáltatás a csernobili atomerőműben.
  • Amerikai-kínai találkozó lesz hétfőn Rómában.

Amerikai lapok: Kínától kér segítséget Oroszország

21:55 A Financial Times és a New York Times beszámolói szerint Oroszország Kínától kér katonai és gazdasági segítséget. A Financial Times meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy Oroszország már az invázió kezdete óta kér kínai felszerelést. A New York Times jelentése pedig – szintén amerikai tisztviselőkre hivatkozva – azt állítja, hogy Oroszország gazdasági segítséget is kért a szankciók hatásainak enyhítésére.

Amerikai-kínai találkozó lesz hétfőn Rómában

20:50 Többek között az orosz-ukrán háború hatásairól is tárgyal hétfőn Rómában Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és Jang Csie-csi, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetője, jelentette be vasárnap kiadott közleményében a Fehér Ház. Az Egyesült Államokat aggodalommal tölti el, hogy Kína partner az orosz félretájékoztatásban, illetve hogy az ázsiai ország segíthet Oroszországnak elkerülni a gazdasági szankciók miatti büntetést.

Folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások

20:15 Hétfőn online folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások, jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap a TASZSZ hírügynökségnek.

Helyreállhatott az áramszolgáltatás a csernobili atomerőműben

19:30 Az ukrán atomenergetikai minisztérium szerint helyreállt az áramszolgáltatás a csernobili atomerőműben, miután arra figyelmeztettek, hogy ha nem javítják meg a harcok során megsérült nagyfeszültségű távvezetéket, megnövekedik a sugárszivárgás kockázata, számolt be a BBC.

Nem engedik be az újságírókat Irpinybe

18:15 A Kijev melletti Irpinybe ettől kezdve nem engedik be az újságírókat, közölte Olekszandr Markuscsin, a város polgármestere, miután Brent Renaud amerikai újságíró vasárnap életét vesztette.

Közel 125 ezer kimenekített emberről beszélt Zelenszkij

17:30 Eddig közel 125 ezer embert menekítettek ki biztonságos folyosókon, és elindult egy humanitárius konvoj az ostromlott dél-ukrajnai kikötőváros, Mariupol felé is, ahol 400 ezer lakos rekedt – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán államfő vasárnap egy videófelvételen.

Zárt légteret kér Lviv polgármestere

15:50 Zárt légtérre van szükségünk, nyilatkozta Lviv polgármestere a BBC-nek azután, hogy vasárnap reggel lebombáztak egy légi támaszpontot a Lviv agglomerációjához tartozó Javoriv városában.


 

Lelőttek egy amerikai újságírót

15:30 Lelőttek egy amerikai újságírót, miközben az ukrán-orosz háborúról tudósított, írja a Business Insider. Az áldozat a New York Times egykori tudósítója, Brent Renaud díjnyertes dokumentumfilmes, tette közzé Andrij Nebitov ukrán rendőrfőnök a Facebookon.

Foszforbombát is bevethetett az orosz hadsereg

14:45 Az orosz hadsereg foszforbombát is bevetett Luhanszk régióban, állítja Olekszij Bilocsickij, a popasznai rendőrség vezetője, aki azonban azt is elmondta, bizonyítékuk egyelőre nincs. Viszont ha beigazolódik a gyanú, akkor az háborús bűncselekménynek számít – tette hozzá.

Az orosz devizatartalékok felét befagyasztották

14:11 Az orosz jegybank devizatartalékainak felét befagyasztották a szankciók miatt – jelentette ki Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter vasárnap. Elmondta, Oroszország tartalékainak egy része kínai devizában van, eközben a nyugati országok nyomást gyakorolnak Kínára, hogy korlátozza az orosz féllel folytatott kereskedelmet.

Több mint 250 tüntetőt tartóztattak le Oroszországban

13:45 Oroszország 23 városában 268 embert vett őrizetbe a rendőrség, mivel tüntettek Moszkva Ukrajna elleni háborúja ellen – adta hírül az Al Jazeera. Múlt hétvégén több mint 5000 tüntetőt tartóztatott le a rendőrslg országszerte. A tüntetők pénzbírságot és börtönbüntetést is kockáztatnak, amennyiben utcára vonulnak.

Testvérvárosa kiállt Kijev mellett

13:31 Ezrek vettek részt az Ukrajnát támogató szimpátiatüntetésen Firenzében – közölte a Reuters. A szimpatizánsok meghallgatták az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij videóüzenetét és.

Ukrajna és Firenze az 1960-as években váltak testvérvárossá, amikor is az akkor a Szovjetunióhoz tartozó Kijev jelenős segélyt küldött a toszkán városnak egy pusztító árvíz utáni helyreállítás támogatására.

Ferenc pápa: Meg kell állítani a mészárlást

13:15 Ferenc pápa határozottan elítélte az Ukrajna elleni orosz támadást – számolt be róla a BBC.

Isten nevében hallgassák meg a szenvedő nép kiáltását, és vessenek véget a támadásoknak, bombázásoknak

– fohászkodott a Szent Péter téren tartott vasárnapi imája során.

Isten nevében kérlek benneteket, hogy állítsátok meg ezt a mészárlást.

A szentatya a gyerekkórházak és polgári célpontok bombázását barbár cselekedetnek nevezte.

Felborult egy ukrán menekülteket szállító busz Olaszországban

13:03 A baleset az A14-es autópályán történt Forlí mellett, Emilia-Romagna tartományban. Egy utas életét vesztette, többen megsérültek.

Fotó: Vigili del Fuoco / AFP

Több halottja is van a Mikolajiv elleni légitámadásnak

12:47 Kilenc ember életét vesztette vasárnap a Fekete-tenger parti Mikolajiv ukrán város elleni orosz légitámadásban – közölte az odesszai régió kormányzója.

Már meg is van Melitopol új vezetője

12:43 Galina Danilcsenko személyében oroszbarát polgármester vette át az oroszok által elrabolt elődje, Ivan Fedorov helyét Melitopolban. A háború kitörése óta ő az első közigazgatási vezető, akit Moszkva pozícióba juttat.

Újabb polgármestert raboltak el az oroszok

12:21 Két nappal azt követően, hogy az orosz erők elrabolták Melitopol polgármesterét, hasonló sorsra jutott Dnyiprorudne város polgármestere, Jevhen Matvejev is – közölte Twitteren Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

A lengyel elnök szerint Putyin politikailag már elvesztette a háborút

12:15 A lengyel államfő szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök politikailag már elvesztette az ukrajnai háborút, és katonailag sem áll nyerésre.

Andrzej Duda úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai orosz invázió a második világháború óta nem látott méretű hadművelet, és annak ellenére, hogy az orosz haderő elsöprő túlerőben van, jelenleg mégsem képes győzelmet aratni.

Brutális az anyagi kár Ukrajnában az orosz bombázások miatt

12:05 Majdnem huszonötször akkora anyagi veszteség érte Ukrajnát a háborúban, mint az orosz csapatokat. Az ukrán gazdasági szereplők 50 százaléka nem tudja folytatni a tevékenységét. Kulcskérdés a vetési kampány alakulása, ami globális szinten is súlyos problémákat okozhat. 

Megtalálták az elveszett ukrán kislány szüleit

11:57 A sok szörnyűség közepette is vannak történetek, melyknek pozitív a kicsengése. Megtalálták a hatéves ukrán kislány, Nagya Molcsec szüleit, aki Tiszabecsen keveredhetett el családjától.

Még több halottja van javorivi támadásnak

11:45 Frissítette a vasárnapi, Lviv melleti légi támaszpontot ért orosz rakétatámadás okozta veszteségek listáját a regió kormányzója – írta meg a BBC.

A korábban bejelentett 9 halottal szemben legalább 35 halálos áldozatot szedett a támadás, és legalább 134 ember megsérült, amikor 30 rakéta becsapódott a katonai bázisba.

Fotó: Abdullah Tevge / Anadolu Agency / AFP

Pénzzel is támogatja az ukrán sportolókat a NOB

11:28 A NOB az egyelőre 200 ezer dolláros szolidaritási alapot a humanitárius segítségnyújtás részeként hozta létre, a többi között az Európai Olimpiai Bizottság, valamint Ukrajna Olimpiai Bizottságának elnöke, a NOB-tag Szergej Bubka vezette munkacsoport közreműködésével.

A NATO küszöbén robbantak az orosz rakéták

11:15 A nyugat-ukrajnai Lviv közelében lévő katonai bázis, amelyet vasárnap orosz rakétatámadás ért, egy olyan kiképző központ volt, ahol az elmúlt években arra oktatták az ukrán hadsereget, hogy kell használni a kapott NATO sztenderdű fegyvereket – írta a Financial Times.

Szijjártó: a háborús cselekmények nyugati irányba tartanak

11:08 A külügyminiszter elmondta, hogy az ukrán menekülteket alkalmazó magyarországi munkáltatók havonta fejenként 60 ezer forint támogatást kapnak a munkavállalók után, és 12 ezer forintot kapnak a meneküld dolgozó gyermekei után is, ha gondoskodnak a munkavállalók megfelelő szállásáról, és a munkahelyre történő eljutásról.

Csehország az uniótól kér segítséget a menekültek elszállásolásához

11:01 A cseh állam segítségnyújtó lehetőségei hamarosan kimerülnek.

Trump szerint a személyisége volt az oka annak, hogy az USA nem keveredett háborúba

10:33 Donald Trump egy dél-kaliforniai fórumon elmondta, hogy ő volt az egyetlen olyan amerikai elnök négy évtizedig, aki alatt az Egyesült Államok nem keveredett bele újabb háborús konfliktusba

Térképen a bombázott légi támaszpont

9:49 A Lviv melletti légi támaszpont nem a 720 ezres Lvivben, hanem az agglomerációhoz tartozó Javoriv városában található. A 12 ezres lélekszámú település alig több mint 10 kilométerre található a lengyel-ukrán határtól. Lengyelország az és a NATO-tagja

Fotó: NATO / BBC

Halálos áldozatai is vannak Lviv bombázásának

9:33 Kilenc ember életét vesztette a Lvivben található katonai támaszpont bombázása során, és 57-en megsérültek – írta a BBC. A régió kormányzója arról is beszámolt, hogy 30 orosz rakéta csapódott be.

Mariupol lakosai nem férnek friss ivóvízhez

9:14 A kelet-ukrajnai Mariupol mintegy két hete el van vágva a külvilágtól. A város külterületén segélyekkel teli járművek várakoznak, hogy segítsék a civil lakosságot.

Jason Straziuso, a Nemzetközi Vöröskereszt munkatársa úgy nyilatkozott az Al Jazeerának, hogy a városban több ezer család maradt víz nélkül, szörnyű ködülmények között.

Szijjártó: a szankciók nem veszélyeztethetik hazánk energiaellátását

8:55 Nem megengedhető, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg, ezért a magyar kormány további tárgyalásokat kér, amennyiben úgy látja, hogy a legújabb uniós szankciós javaslatok veszélyeztetik Magyarország energiaellátását – mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, a Kossuth Rádióban.

Több mint 3700 menekült érkezett szombaton Budapestre

8:15 Az ukrajnai háború elől szombaton 3730 ember, köztük 1247 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vasárnap a police.hu oldalon.

Ivano-Frankivszk is támadás alatt

8:01 Lviv után egy másik nyugati városban, a magyar határtól alig 180 kilométerre fekvő Ivano-Frankivszkban is több robbanás hallatszott – adta hírül a BBC. A várost már korábban is bombázták. A polgármester, Ruszlan Marcsinkiv szerint a repülőtér volt a rakéták első számú célpontja.

Miért fontos Lviv?

7:41 Az orosz erők nem véletlenül vették célba Lvivet. A 720 ezer lakosú nyugat-ukrajnai nagyváros alig 80 kilométerre fekszik a lengyel-uktán határtól, és mintegy 260 kilométerre a magyar-ukrán határtól. Az ország keleti részéről érkező menekültek számára fontos célállomás. Katonai szempontból is jelentős, ugyanis fontos katonai kiképzőközpont működik a városban.

Vegyi fegyverek bevetésétől tart a NATO

7:11 Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint nem zárható ki az a forgatókönyv, hogy Oroszország vegyi fegyvereket vet be az Ukrajna elleni háborúban – számolt be róla a CNBC. A norvég politikus azt azonban kihangsúlyozta, hogy a vegyi fegyverek bámiféle bevetése háborús bűncselekménynek számítana.

Stoltenberg szerint az ukrán nép bátran ellenállt az orosz inváziónak, ugyanakkor az elkövetkező napok minden bizonnyal még nagyobb megpróbáltatások elé állítják Ukrajnát.

Robbanások rázták meg Lvivet

6:49 Robbanások zaját lehetett hallani vasárnapra virradóra a nyugat-ukrajnai Lvivben. Sajtójelentések szerint több rakéta csapódott be a városban.

Naftali Bennettel egyeztetett Volodimir Zelenszkij

6:33 Az ukrán kormányfő az izraeli miniszterelnökkel egyeztetett telefonon szombat éjjel az ukrán-orosz béketárgyalások kilátásaival kapcsolatban. Zelenszkij az izraeli kollégája közbenjárását kérte Melitopol polgármesterének kiszabadítása érdekében, akit állítólag orosz csapatok ejtettek foglyul.

Zelenszkij: Van esély a párbeszédre az oroszokkal

6:20 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint elmozdulás jelei láthatók az orosz tárgyalási pozícióban a makacs ukrán katonai ellenállás nyomán.

Mariupolra összpontosítanak az oroszok

6:10 Az orosz csapatok továbbra is Mariupol elfoglalására összpontosítanak – közölte vasárnapra virradóra az ukrán vezérkar Facebookon közzé tett jelentésében. Az orosz erőknek sikerült betörniük a város külső kerületeibe, ezt az ukrán hadsereg és az orosz védelmi tárca egyaránt megerősítette. Az ukrán vezérkar szerint ezen felül orosz támadás fenyegeti a százezer lakosú Szeverodonyeck városát is Luhanszk megyében, miután a luhanszki szakadárok alakulatai elérték a város határát.

Fotó: Vladimir Rodionov / Sputnik / AFP
Itt olvashat az orosz-ukrán háború legfontosabb szombati eseményeiről.