BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Corn,Pesticide,Canister,In,Field,,Mock,Up,Image,For,Crop

Jó sok mérgező zacskótól szabadultunk meg tavaly

Minden korábbinál magasabb, 77 százalékos visszagyűjtési arányt értek el a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek magyarországi begyűjtésére szakosodott gyűjtőhelyek 2023-ban. Ehhez nagyban hozzájárult a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. 2023. július 1-jén indult hulladékkoncessziós tevékenysége, illetve a Mohu és a Cseber Nonprofit Kft. együttműködése.

Magyarország túlteljesítette a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyagok begyűjtésére vonatkozó célszámot – olvasható a Mohu Zrt. közleményében. A Cseber nevű gyűjtőhelyekhez köthető, 77 százalékos arány jobb a vártnál, és nemzetközi mércével is magas.

A,Farmer,In,A,Protective,Suit,Treats,Cucumbers,With,Pesticides
A Mohu további mezőgazdasági hulladékfajták begyűjtését is tervezi / Fotó: Shutterstock

 

A Cseber Kft. szervez és gyűjt, a Mohu elszállít

Ezek a csomagolóanyagok ugyan nem minősülnek veszélyes hulladéknak, de megfelelő ártalmatlanításuk és hasznosításuk különleges kezelést igényel.
A Cseber Nonprofit Kft. 2003 óta gyűjti vissza a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóeszközöket, ezt a munkát tavaly július 1. óta a Mohuval végzi. A gyűjtést továbbra is a kft. szervezi, és ez a cég végzi a gyűjtéssel kapcsolatos egyéb feladatokat is, míg a gyűjtőhelyekről történő elszállítás és a hulladékkezelés a koncessziós rendszer elindulása óta a Mohu feladata.

 A növényvédő szerrel szennyezett csomagolóeszközök megfelelő gyűjtése és kezelése

  • elengedhetetlen feltétele a fenntarthatósági célkitűzések teljesítésének, különösen a víz- és levegőtisztaság megőrzésének, illetve javításának,
  • általa energiát,
  • illetve hasznos és értékes másodnyersanyagokat is megtakaríthatunk.

Újabb mezőgazdasági szennyező anyagok a Mohu célkeresztjében

A CropLife International 43 országból származó adatai szerint 2022-ben a hasonló gyűjtőrendszerek világszerte átlagosan 62 százalékos visszagyűjtési arányt értek el, az arány az ilyen rendszert működtető húsz európai országban átlagosan 71 százalékos volt. A CropLife Europe 2025-re Európa-szerte 75 százalékosra szeretné emelni a visszagyűjtési arányt – ezt a tagvállalatai vállalták –, továbbá célja, hogy minden uniós tagországban működjön egy rendszer kifejezetten a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek szakszerű visszagyűjtésére és kezelésére. A szervezet – mint a honlapján olvasható – a 75 százalékos cél elérése érdekében a következő három évben mind a 27 tagállamban gyűjtési programokat indít, és jelentősen növeli a begyűjtési arányt azokban az országokban, ahol van még mit javítani.

A húsz tagállamban gyűjtési programokkal összegyűjtött műanyagok több mint 83 százalékát biztonságosan és ellenőrzött módon újrahasznosították, például a föld alatti internetkábelek védőcsöveit, hullámos csöveket, betonformákat és parkolókúpokat készítettek belőlük. 

Az iparág biztosítja, hogy a növényvédőszer-tartályok veszélytelenek legyenek a háromszoros öblítésnek nevezett eljárással,

amely a vizsgálatok szerint a maradékanyagok 99,99 százalékát eltávolítja. A gazdálkodók öblítéssel és az ürítéssel fertőtlenítik az üres konténereiket. Az öblítésből származó vizet hozzáadják a permetező keverékhez. Minden tonna nagy sűrűségű polietilén (HDPE) műanyag újrahasznosításával több mint 50 millió hőegység energia takarítható meg. Ez több mint 1700 liter benzinnel egyenértékű.

Gyűlik a használt akkumulátor és a gumiabroncs is

A Mohu szeretné további gyűjtőpontokat bevonva bővíteni az országos Cseber-hálózatot. A rendszert kiterjesztené a mezőgazdaságban keletkező olyan egyéb hulladékanyagokra is, amelyek visszagyűjtése, kezelése és hasznosítása egyelőre nincs megoldva – ezt Runtág Tivadartól, a Mohu Zrt. ügyvezető igazgatójától idézte a társaság közleménye. A Mohu megkezdte az évek alatt felhalmozott használt traktor gumiabroncsok és akkumulátorok begyűjtését is.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.