Idén szeptember végéig 226,5 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások, ami 16 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól – közölte az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 67,5 milliárd forintot fordítottak, ami viszont 7 százalékos növekedés a 2022. január–szeptemberi időszakhoz képest.

LUS_7722
A nagyobb teljesítményű traktorok forgalma nőtt.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az AKI jelentése szerint a vizsgált időszakban a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gép- és eszközértékesítések 75 százalék tíz forgalmazó szervezet kezében volt, közülük a három legnagyobb gépkereskedő kezében összpontosult az összes magyarországi mezőgépeladás 59 százaléka. Az idei első három negyedévben az első tíz cég és a három legnagyobb vállalkozás részesedése egyaránt 5-5 százalékponttal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ezek a kiterjedt országos hálózattal rendelkező nagyforgalmazók az alkatrészek esetében ennél még nagyobb részt hasítanak ki a piacból. 

A mezőgazdasági termelők az erőgépek beszerzésére a mezőgazdasági gépberuházásaik összértékének 58 százalékát fordították 2023 első kilenc hónapjában, ami némi csökkenés az első fél évhez képest, amikor 63 százalék volt ez az arány. A teljes értékesítésen belül a traktorok 31, a gabonakombájnok pedig 15 százalékos részarányt képviseltek.

A mezőgéppiac legfontosabb szegmense továbbra is a traktor. Idén szeptember végéig az egy évvel korábbinál 1263-mal kevesebb, azaz 1757 új kerekes traktort vettek a gazdálkodók, amire 69 milliárd forintot fordítottak.  

Közöttük a legnagyobb részarányt az 50 lóerő alatti, valamint a 101–140 lóerős kategória képviselte 21, illetve 22 százalékkal. A kis és közepes teljesítményű traktorok forgalma jelentősen visszaesett, a 260 lóerő fölötti traktorok értékesített mennyisége ugyanakkor 13 százalékkal nőtt. A Datahouse Kft. első forgalomba helyezési kimutatása alapján a márkák versenyében az éllovas a John Deere, a második legnépszerűbb márka a New Holland volt, a harmadik helyre pedig a CLAAS és a Solis került.

Gőzerővel húzza az igát a John Deere

A világ legnagyobb mezőgazdaságigép-gyártója éves profitkilátásait is felfelé módosította.

Az önjáró rakodók értékesítése 24 százalékkal maradt el 2023 első kilenc hónapjában a bázisidőszak eladásaitól, ami 341 rakodógép eladását jelentette. 

A gabonakombájn-piac 12 százalékkal csökkent, 

278 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba 37,1 milliárd forint értékben, míg 2022 ugyanezen időszakában 317-et értékesítettek 39,2 milliárd forint értékben. A kombájnokhoz közel ugyanannyi napraforgó-betakarító adapter (110 darab) talált vevőre idén szeptemberig, mint egy évvel korábban. Kukorica betakarító adapterekből 8 százalékkal csökkent a kereslet, 96-ot értékesítettek 2,1 milliárd forint értékben.

A mezőgazdasági munkagéppiacon a kereslet jelentősen visszaesett, a legnagyobb darabszámban – 592-t – a különböző talajművelő gépekből adtak el, de ez is 18 százalékos értékesítés-csökkenést jelentett. A felmérés szerint az értékesített talajművelő gépek egyharmada volt hazai gyártású termék. 

A gyümölcs- és szőlőápolás gépeiből felére esett a kereslet, a tápanyag-kijuttató gépek értékesítése 18, a vetőgépeké pedig 26 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. 

Az öntözőgépek forgalma is jelentősen elmaradt az egy évvel korábbi eladásoktól, idén szeptemberig 5,3 milliárd forintért értékesítettek öntözőberendezéseket, míg egy évvel korábban 8,4 milliárd forint értékben.

A mezőgazdasági célú szállítójárművek eladása 28 százalékkal csökkent, pótkocsikból 26 százalékkal értékesítettek kevesebbet, összesen 566 darabot adtak el az egy évvel korábbi 768-cal szemben.

Kivárnak a beruházásokkal a fejleszteni kívánó gazdák

Idén még kiemelkedő lehet a forgalom, ezt követően azonban visszaesés várhat a hazai mezőgéppiacra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége szerint az új pályázati lehetőségek hozhatják vissza a beruházási kedvet.