Újabb előrelépés történt a BYD szegedi gigaberuházásával kapcsolatban. Megjelent, és hatályba lépett az építési engedély a gyár két új csarnokára – jelentette be Mihálffy Béla közösségi oldalán. Az országgyűlési képviselő hozzátette, hogy amíg az építkezés zajlik, azon dolgoznak a kormányzattal, a térség polgármestereivel és a Szegedi Tudományegyetemmel közösen, hogy ennek a történelmi beruházásnak minden Szegeden és Homokhátságon élő polgár a nyertese legyen – írja a Délmagyar.

Karnok Csaba
Az európai piacra készülnek majd az autók.
Fotó: Karnok Csaba

Mint ismert, a magyar gazdaságtörténet egyik legnagyobb beruházásával megépülő szegedi üzemében a BYD új energiákkal hajtott járművei – tehát elektromos autói – készülnek majd kifejezetten az európai piacra. A gyár a tervek szerint három éven belül kezdi meg a termelést. Sőt, megjelentek az első álláshirdetések is az épülő létesítménybe: egyelőre négyféle pozícióra lehet jelentkezni.

Megkezdődött a gyár építésének előkészítése is: a területen december óta jelentős mozgás látható. Egyelőre nem az építkezés fázisai látszanak, hanem a Móra Ferenc Múzeum munkatársai végeznek régészeti feltárásokat. Múlt héten a beruházás az 1. és 2. ipari épületek mélyalapozására és 1. zóna tereprendezésére kapta meg az engedélyt.

A kínai márka személyautói 2022-ben mutatkoztak be Európában, azóta már 250 telephelye nyílt 19 európai országban. Jelenleg hat modellt – BYD Tang, BYD HAN, BYD Atto 3, BYD Dolphin, BYD Seal és BYD Seal U – kínál a kontinensen három méretkategóriában. A tervekben két új típus bevezetése is szerepel idén.

Eltakarta a szemek elől: a BYD-gyár mellett egy másik óriásberuházás is készül Szegeden

A kínai járműgyártó érkezése érthetően elvitte a fókuszt. Azonban Szegeden egy másik nagyon fontos fejlesztés is napirenden van, amely mögött ugyancsak egy világcég áll. Ez pedig a nem más, mint a Rheinmetall fejlesztése. Ez hivatalosan még nem jelentették be, de tavaly nyár óta kommunikálnak róla különböző kormányzati és befektetői szinten is.