Cégvilág

Megmenekült a csődtől a Vértesi

Külföldi üzemeltető- és befektetőjelöltek is érdeklődnek a több tízmilliárdos tartozást felhalmozó erőműtársaság iránt

Sikerrel zárult a csődeljárás alatt lévő Vértesi Erőmű Zrt. (Vért) tegnapi tárgyalása a hitelezőkkel. Eszerint a társaság az összesen mintegy 20 milliárd forintnyi adósságának úgynevezett nem biztosított hitelezőkhöz köthető hányadát, a tényleges tartozás 30 százalékát fizeti ki, összesen 5,6 milliárdot. Ehhez 100 százalékos tulajdonosa, az MVM Zrt. 4 milliárd forint hitelt ad. E kölcsönt és az anyavállalatával szembeni, további 12,5 milliárd forintos tartozását 2014 végéig kell rendeznie.

A megállapodási dokumentumokat a Vért eljuttatta a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságnak, amely kimondhatja a csődeljárás megszüntetését. Ebben bízva s az elmúlt hónapok szigorú, nullszaldós körüli gazdálkodására alapozva az MVM már tarthatónak tartja a Vértesi további működtetésére vonatkozó korábbi ütemtervet: a bányát 2012 végén be kell zárni, az erőműnek pedig 2014 végén el kell engedni a kezét. Utóbbi esetében tehát nem egyértelmű a leállítás, csak az, hogy akkortól piaci körülmények között kell áramot termelnie. „Az MVM további hitelt nem ad a Vértesinek, és addigra megszűnik a társaságot segítő, áramárba beépített szénfillér is” – jelentette ki lapunknak Baji Csaba, az MVM Zrt. vezérigazgatója. A már megindult reorganizáció során a múlt évi 9,5 petajoule után az idén csak 6 petajoule-nyi áramot állít elő az erőmű, ami miatt az 1300 körüli létszám csökken a már bejelentett 200 fővel. Apasztja a működési költségeket a beszállítói szerződések már lezárult, sikeres újratárgyalása is.

„Nem tárgyalunk a Vértesi eladásáról, de a cég piaci vonzerejét jelzi, hogy a csődeljárás alatt több külföldi társaság is jelentkezett lehetséges befektetőként vagy üzemeltetőként, még a szelektíven gyűjtött hulladék erőművi hasznosítása is felmerült” – mondta a vezérigazgató.

Tavaly nyáron azért indult csődeljárás az erőműtársaság ellen, mert az hatalmas, kezelhetetlen összegű tartozást halmozott fel több áramkereskedővel szemben. 2008-ban ugyanis összesen mintegy 80 milliárd forintért áramot rendelt tőlük, majd a szerződéseket felbontotta, mert saját reménybeli vevője, a System Consulting is elállt a vételtől. A Vértesi (azóta elküldött) vezetése állítólag nem is tájékoztatta a tulajdonos MVM-et a hatalmas kötelezettségvállalásról, talán mert akkor úgy állt, hogy a cég hamarosan amúgyis a System alá kerül. Ráadásul, mint laptársunk megírta, 2008-ban létre sem jött áramvásárlási szerződés a System és a Vértesi között. „Furcsa, de valóban nem találtunk szerződéseket, viszont megállapodásra utaló, egyértelmű jeleket igen” – mondta Baji Csaba.

hitelezők Vértesi Erőmű csőd
Kapcsolódó cikkek