Cégvilág

Továbbfejlesztik a paksi fűtőelem-kazettákat

A második generációs fűtőelem-kazetták új, módosított verziójának fejlesztése magyar–orosz együttműködésben folyik.

Magyar–orosz együttműködésben folyik a második generációs fűtőelem-kazetták új, módosított verziójának fejlesztése, ami lehetővé teszi a termelt hő hatékonyabb felhasználását a paksi atomerőműben – tájékoztatta a Világgazdaságot a fűtőelemek oroszországi gyártója, a Roszatomhoz tartozó TVEL. A nagyobb hatékonyságot az urán üzemanyag dúsítottságának növelésével és a Pakson használt üzemanyag-kazetták geometriájának módosításával érik el.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

Magyarország az 1960-as évek óta használja az orosz nukleáris üzemanyagot, amelyet először az MTA Budapesti Kutatóreaktorában, majd a paksi atomerőműben vezettek be. Az azóta eltelt időben egyedül Pakson több mint 120 reaktor/év üzemeltetési tapasztalat gyűlt össze.

Az eredetileg 440 megawattos névleges villamos teljesítményű blokkok ma 500 MW-os teljesítménnyel üzemelnek, fűtőelemeiket pedig az addigi 12 havonkénti ciklus helyett elég 15 havonta cserélni. A teljesítménynövelést – a TVEL tájékoztatása szerint – az orosz üzemanyag üzemeltetési jellemzői és biztonságossági mutatói tették lehetővé.

Ma a paksi atomerőmű a világ egyetlen olyan VVER-440-es nyomott vizes reaktorral szerelt atomerőműve, amelyben 15 havonta cserélik az üzemanyagot. (Az üzemanyagciklus-váltásért tavaly az atomerőmű kapta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016. évi Fejlesztési Innovációs Díját. Az erőműtársaság ezzel az innovációval részt vesz a finn elnök által meghirdetett Minőség–Innováció nemzetközi versenyben is.)

A Pakson használt második generációs üzemanyag a TVEL Elek­t­­rosztal városában működő gép­gyá­rában készül. A TVEL és az atomerőmű-társaság tavaly novemberi szerződése alapján itt gyártják a négy paksi blokk teljes üzemideje alatt felhasználandó összes fűtőelemet. A nukleáris üzemanyagok terén folytatott magyar–orosz együttműködés következő lépcsője a nukleáris üzemanyagciklus zárását célzó kutatások lesznek, a zárás a kiégett fűtőelemek újrahasznosítását, ártalmatlanítását jelenti. A folyamat elválaszthatatlan része a gyorsneutronos technológia – ezt a Roszatom vezérigazgatója mondta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség múlt őszi miniszteri értekezletén. Alekszej Lihacsov szerint éppen ezért kulcsfontosságú egy olyan ipari infrastruktúra létrehozása, amely lehetővé teszi a kiégett fűtőanyag mennyiségének csökkentését és a reprocesszálásból származó komponensek fűtőanyagként történő újrafelhasználását.

fűtőelem Paks fejlesztés erőmű
Kapcsolódó cikkek