Cégvilág

Újraindult a Fujifilm a hackertámadás után

Csaknem két héte közölte a Fujifilm, hogy kénytelen volt lekapcsolni a hálózatát, miután azt ismeretlen kiberbűnözők egy zsarolóvírussal megtámadták. A fényképezőgépek, gyógyszerészeti műszerek, irodai elektronikai cikkek, valamint optikai eszközök gyártásával is foglalkozó nemzetközi vállalat mostanáig nem tudott új rendeléseket felvenni, és a korábbiakat sem tudta teljesíteni.

Fotó: Kazuhiro NOGI / AFP

A társaság szerdán közölte: mindent megtesz, hogy a leállásból adódó késéseket kiküszöbölje. A Fujifilm közleményében hangsúlyozta: vizsgálatot indított az ügyben, de egyelőre nem tudja megmondani, kik állnak a támadás mögött, ahogy azt sem, milyen hacker-programot használtak, de adatot nem raboltak a hackerek. A cég közleményéből nem derül ki, hogy a hackerek kértek e váltságdíjat, ahogy az sem, hogy a Fujifilm végül fizetett-e a bűnözőknek.

https://www.vg.hu/kozelet/technologia-tudomany/ezert-tudnak-nagy-kart-okozni-a-kiberbunozok-3827785/

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a kiberbűnözők által indított, zsarolóvírusos támadások, amelyek, úgy tűnik, óriási károkat tudnak okozni. Az amerikai Continental Pipelines ellen indított hackertámadás miatt a keleti parton hetekig tartó üzemanyag-hiány alakult ki. Ők bitcoinban fizették ki a támadókat, de a zsákmány nagy részét az amerikai hatóságoknak azóta már sikerült visszaszerezniük.A brazil JBS húsfeldolzó elleni támadás hatásait még Ausztráliában is érezni lehetett. A cég először azt állította, hogy tőlük üres kézzel távoztak a hackerek, de később kiderült, a támadók 11 millió dollárral kopasztották meg a céget.

zsarolóvírus hackertámadás fujifilm
Kapcsolódó cikkek