A bankok felkészültek a hiteltörlesztési moratórium júniusi kivezetésére, összességében nem számítanak tömeges fizetésképtelenségre és csődre 

– derült ki a VG pénzintézeti körképéből. A kormány októberben határozott úgy, hogy a rászorulók június 30-ig továbbra is igénybe vehetik a 2020 tavaszán a koronavírus-járvány miatt bevezetett moratóriumot. Kérhették nyugdíjasok, gyermeket várók, illetve nevelők, közfoglalkoztatottak, magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük, és azok a vállalkozások, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző év óta.

Unrecognizable,Businessman,Using,Calculator
Fotó: Shutterstock

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az év elején azt mondta, 

a teljes lakossági hitelállományban 5 százalékra csökkent a moratóriumban maradók aránya, a vállalatok súlya 2 százalékra mérséklődött a teljes piaci állományban, összesen 220 ezer lakossági ügyfél és háromezer kisvállalkozás maradt. 

A pénzügyi tárca szerint a moratórium nemzetközi szinten is kiemelkedik a hitelesek védelmében tett intézkedések sorából, a több mint két és fél éves időszaka mellett a kedvező szabályozása miatt is. Így például a halasztott kamatfizetést a bankok nem tőkésíthetik, vagyis nem alkalmazhatnak kamatos kamatot, ezenkívül a moratórium miatt nem emelkedhet meg az adós törlesztőrészlete, helyette a futamidő hosszabbodik.

A moratóriumban levők egytizedének lehetnek fizetési nehézségei

A bankszövetség tájékoztatása szerint a bankfiókokban nem volt felfokozott érdeklődés a moratórium záróköre iránt.

A piacvezető fizetéskönnyítést kínál a bajba jutott ügyfeleknek

A piacvezető OTP megkeresésünkre azt írta, felkészült rá, hogy a júniusi határidő lejárta után további fizetéskönnyítést kínáljon a nehézségekkel küzdő ügyfeleinek.

Ilyen lehet a törlesztőrészlet csökkentése, a futamidő meghosszabbítása vagy a kettő kombinációja. A K&H is arra törekszik, hogy minden ügyfelének a legjobb megoldást kínálja, átstrukturálásokkal segítene, ám várakozása szerint a moratóriumban lévők nagy többségének nem lesz fizetési nehézsége.

Ennyit bukott eddig az OTP a moratóriummal

Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese számolt be a bankcsoport eredményeiről.

Az Erste Bank azt közölte, hogy a korábbi moratóriummal kapcsolatos átállási tapasztalataik kedvezők voltak, a visszatérők fizetési hajlandósága összhangban állt a bank várakozásával, és nem tért el jelentősen az intézkedés előtti időszaktól. Az MKB Banknál is felkészültek a határidőre, és kidolgozták a fizetéskönnyítő megoldásokat. 

A hitelmoratórium végén nem számítanak súlyos problémákra

A Gránit Banknál az érintett hitelek részaránya nagyon alacsony, 

vagyis nem jelentős az a lakáshiteles réteg, amelyet a júniusban megszűnő moratórium hátrányosan érintene. A bank az eddigi tapasztalatai alapján nem számít arra, hogy érdemi számú ügyfelének lesz fizetési nehézsége. 

A CIB Banknál is így látják: nem várják, hogy fokozottan nőne a fizetési nehézséggel rendelkező ügyfeleik száma, a segítségre szorulókat pedig proaktívan is támogatják, megelőzve a nagyobb késedelem kialakulását és a lejárt követelések felhalmozódását.

A átmeneti segítség

A Raiffeisen Banknál rámutattak: a moratóriumból a lakossági ügyfelek jelentős része már kilépett, és bár ennek ellenére is lehet kis százalékuknak fizetési problémája, ezekre többféle megoldást is kínálnak. A MagNet Banknál a jogszabályi előírásoknak megfelelően készülnek, de nem tudtak a fizetési nehézséggel szembesülők százalékára becslést adni.

Arra számítunk, hogy a törlesztési moratórium a jelenleg is benne lévő ügyfeleink többségének valóban átmeneti segítség, és képes lesz törleszteni a hitelét 2022 júniusa után. Várhatóan nem lesz markáns azoknak az aránya, akiknek a moratórium megszűnése miatt lesz fizetési nehézségük. Azoknak pedig, akiknek problémát okoz a törlesztés folytatása, olyan banki eszközökkel, megoldásokkal készülünk, amelyekkel segíteni tudjuk őket a fizetőképességük megőrzésében

– írta érdeklődésünkre az UniCredit Bank.