A munkába járás költségeinek megtérítését szabályozó kormányrendelet – egyelőre – nem igazodott a home office új rendelkezéseihez. Mindaddig, amíg ez így marad, a költségtérítés, különösen az adómentesen adható költségtérítés értelmezése nehézségekbe ütközhet az otthonról dolgozó munkavállalók esetében – jelentette ki a VG-nek Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere. 

Businesswoman,Looking,Through,Window,With,Her,Dog,In,Home,Office
Fotó: Shutterstock

A vonatkozó kormányrendelet alapján csak bizonyos esetekben adható a napi munkába járáshoz költségtérítés: a munkavégzés helye szerinti település közigazgatási határán kívüli lakóhelyről történő bejáráskor, illetve lakóhelytől függetlenül a közösségi közlekedéssel nem megközelíthető helyen lévő munkahelyre járáskor. 

Közösségi közlekedés esetében a munkáltatónak meg kell térítenie a bérlet vagy menetjegy árának legalább 86 százalékát, míg saját gépjármű használatakor a közúton mért távolság alapján kilométerenként 15 forintot a munkában töltött napokra vonatkozóan.

Felpörgette a járvány a szabadúszópiacot

A járványügyi intézkedések részeként elrendelt home office, illetve a hibrid munkarendszer a dolgozóknak és a cégeknek is megmutatta, hogy a feladatok milyen hatékonyan elvégezhetők távmunkában is.

Ettől függetlenül természetesen a közigazgatási határon belül élő munkavállalónak is lehetséges költségtérítést biztosítani, ám az már nem adómentes – hívta fel a figyelmet Fischer Ádám, aki úgy véli,

a legnagyobb kérdés home office esetén az, hogy mit tekintünk a munkavégzés helyének, mert adómentes költségtérítés csak a munkahely és a lakóhely közötti közlekedésre adható.

Hozzátette, ami biztosan kijelenthető, hogy eltérően kezelendő a kizárólag, illetve a részben otthonról dolgozók költségtérítése. A kizárólag otthonról tevékenykedő munkavállaló esetében például nem biztosítható adómentes költségtérítés, mivel a szabályok szerint nem az iroda a munkavégzés helye. A rendelet érdekessége, hogy ha valamiért mégis be kell menni az irodába, akkor a kiküldetésre vonatkozó szabályok alapján adható költségtérítés – azaz

bár az érintett az otthonából utazik a munkahelyére, a törvény értelmében a munkahelyéről megy külső helyszínre.

Vége lehet a home office-nak: korai volt temetni a modern irodapiacot

Megrengette, átírta, de nem döntötte romba az irodapiac jövőképét a világjárvány. Az irodabérlők kivártak, de az év elején megtört a jég, ismét nőtt a bérbe vett területek összesített mérete.

Azoknak, akiknek csak részben jár a home office, biztosítható adómentes költségtérítés. Menetjegy esetében értelemszerűen azokra a napokra, amikor az irodába utazik a munkavállaló, ám a bérletnél Fischer Ádám kiemelte, hogy az adóhatóság megerősítése szerint teljes hónapra is adható a költségtérítés, azaz a rendelet semmilyen arányosítási kötelezettséget nem ír elő. A napi munkába járás mellett a hazautazást is támogathatja a munkáltató hetente legfeljebb egy alkalommal, adómentesen maximum havi 41 760 forintért a munka- és a lakóhely között. Az otthoni munkavégzés esetében különös a helyzet, hiszen elviekben ilyenkor a hazautazás nem értelmezhető, ám a Niveus szakembere úgy véli, elképzelhető, hogy

a home office nem a munkavállaló lakóhelye, hanem például egy bérelt lakás, ilyenkor az általános szabályok szerint jogos igény a költségtérítés.