A kínai Baidu keresőóriás csütörtökön nagydobra verte új chatbotjának az indítását, ám a rendezvény akkora csalódás volt a nézőknek és a befektetőknek, hogy a vállalat részvényei zuhanórepülésbe kezdtek – írta a The Wall Street Journal.

SHENZHEN, CHINA, AUGUST 4 2019: Baidu logo in the outside of office building.  Baidu Inc. is a Chinese multinational technology company, founded in 2000.
Fotó: Shutterstock

A Baidu pekingi központjában tartott rendezvényén a vállalat bemutatta az Ernie Botot, amely elvileg az OpenAI-féle ChatGPT első kínai versenytársa lett volna. A mesterséges intelligencián (MI) alapuló chatbothoz a befektetők nagy reményeket fűztek, ám az esemény hatalmas csalódást okozott.

Robin Li, a vállalat vezérigazgatója fél órán keresztül előre felvett videókkal mutatta be a robot képességeit – az MI állítólag tökéletesen beszél kínaiul, és tisztában van az ország irodalmával, matematikai feladatokat old meg, számtalan tudományos és közéleti kérdést tud megválaszolni, valamint automatikusan szerkeszt képeket és videókat.

A rendezvényt azonban úgy hirdették meg, hogy az Ernie Bot élőben is működni fog – ez viszont elmaradt, a felhasználók és a befektetők pedig most úgy gondolják, hogy a chatbot közel sem olyan lenyűgöző, mint ahogyan a vállalat állítja.

Az előadás után a vállalat részvényei 9 százalékot estek, és végül 6,4 százalékkal alacsonyabban zártak az előző naphoz képest. A kínai interneten gyorsan elterjedt a pletyka, hogy az Ernie Bot valójában nem is létezik, a Baidu pedig, amely magát az MI úttörőjének nevezi, meg sem közelíti amerikai riválisait. A vállalat ballépése valószínűleg az ország vezetésének is kellemetlen volt, hiszen Hszi Csin-ping korábban kijelentette, hogy Kína hamarosan vezető szerepet ér el az MI-k terén.

 

A chatbot piacra vitelének nagy tétje volt a Baidu számára, amely év eleje óta sürgeti az alkalmazottait, hogy minél gyorsabban fejlesszék ki a terméket. Az Ernie Bot sikere visszaszerezhette volna a vállalat hírnevét, és újra elnyerhette volna a befektetők kegyeit, miután pár éve a Baidu kiesett a kínai tech óriások elitjéből. Azzal, hogy a keresőóriás ilyen gyorsan bemutatott valamit, megpróbálta kihasználni a ChatGPT vad népszerűségét és megelőzni a hazai vetélytársait. Ez a terv viszont balul sült el.

Igaz, a belső teszteléseink eredményeit nem nevezném tökéletesnek, ám a piac igényelte ezt a terméket, mindenki erre a technológiára várt, és mi régóta azon dolgozunk, hogy kifejlesszünk egy ilyen mesterséges intelligenciát

– mondta Li. A gyors, akár összecsapottnak is nevezhető bemutató nem egyedi a vállalat történelmében, és a siettetett piacra lépés már többször is keresztbe tett a Baidunak.

A félresikerült bemutatót sokan a Google Bard nevű MI-alapú chatbotjának a debütálásához hasonlították, amely szintén a ChatGPT egyik kihívója lett volna. A Bard demóverziója azonban a bemutató közben ténybeli és helyesírási hibákat produkált, ami arra utalt, hogy a szoftver nem ment át a szükséges teszteken. A nézők közül sokan kijelentették, hogy a Bard kizárólag az OpenAI által elindított MI-hullámot próbálta meglovagolni, és a Google egy félkész programot próbált eladni a felhasználóknak, hogy versenyképesnek tűnjön. Az amerikai keresőóriás egy nap alatt 100 milliárd dollárt veszített a piaci kapitalizációjából.

Hasonló lehet a helyzet a Baidunál, amely Kína egyik legnagyobb technológiai vállalataként nem akart lemaradni a chatbotőrületről. Az Ernie Bottal nemcsak a nagyközönség és a befektetők, hanem a vállalat több dolgozója sincsen megelégedve, sokan szkeptikusak a termékkel kapcsolatban, és belső információk szerint még a tesztfázis sem fejeződött be.

A rendezvény résztvevői közül azonban sokan optimisták, s több cég is bejelentette, hogy ha a Baidu hamarosan bemutatja a programot, szívesen felhasználnák a szolgáltatásait. 

A ChatGPT korábban már megmutatta, hogy az üzleti életben és az irodai munkában hatalmas segítséget nyújthat a monotonabb munkák elvégzésében, és egy kínai verzió is hasonló eredményeket érhet el.