A kínai óriáscég, a Tencent egy fejlesztőcsapatot hozott létre, amely a ChatGPT-hez hasonló, mesterséges intelligencián (MI) alapuló chatboton dolgozik, egyelőre HunyuanAide néven fut a projekt.

World Artificial Intelligence Conference
Fotó: Bloomberg

A távol-keleti vállalat Hunyuan nevű rendszere – egy  gépi tanulási modell – lesz az alapja a az eszköznek. Azt még nem tudni, hogy mikor érkezik a chatbot, a vállalat ugyanis nem kívánta kommentálni a Reuters értesüléseit. Kína online terét a Baidu, az Alibaba, a ByteDance és a Tencent uralja. A Tencent a videójáték-iparban, a streaming és a közösségi média területén számít jelentős szereplőnek, birtokolja a több száz milliós bázissal büszkélkedő QQ és a WeChat üzenetküldő szolgáltatást. A Tencent Video 124 millió előfizetővel a világ negyedik legnagyobb streamingplatformja.

MI-háború

A tavaly november végén elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, és ráirányította a figyelmet az új, minden eddiginél fejlettebb mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekre. A gépi tanulás új generációját képviselő rendszer az emberi beszélgetés pontos utánzása mellett képes igény szerint olvasható szöveget generálni, valamint újszerű képeket és videókat készíteni a digitális médiumok hatalmas adatbázisából tanultak alapján. Tud dalokat komponálni, recepteket és e-maileket szerkeszteni, vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával.

A Microsoft az új technológiát az Edge böngészőjébe és a Bing keresőjébe egyaránt beépíti, és idővel a Skype üzenetküldő szolgáltatásába is integrálni fogja.

Mindez felkeltette a riválisok érdeklődését is. A Google a versenytársától lemaradva, február elején mutatta be saját megoldását Bard néven, amelyet a térképszolgáltatásába is beépít. Múlt héten kiderült, hogy a Facebookot és az Instagramot birtokló Meta is beszáll a versenybe: a cég által kifejlesztett LLaMA kutatóknak, kormányzati és civil szervezeteknek és egyetemi szereplőknek lesz elérhető nem kereskedelmi licenc mellett, sőt a kódot is elérhetővé teszik számukra, hogy azt kedvükre módosítsák.

A kínai Google, a Baidu márciusban a ChatGPT-hez hasonló, mesterséges intelligencián (MI) alapuló chatbotot tervez elindítani Ernie Bot néven. Ezt többek között saját keresőmotorjába, felhőszolgáltatásba, az intelligens autókba és a háztartási gépekbe tervezi integrálni. A vállalat a múlt héten közölte: a kínai MI-piac felpörgésére számít. Az Alibaba pedig február elején árulta el, hogy már évek óta dolgozik egy hasonló eszközön.

Úgy tűnik, hogy a versenyt a Microsoft nyerte meg, a többiek lemaradásban vannak. A redmondi cég látja a lehetőséget, és mindent megtesz, hogy élni is tudjon vele: a keresőmotorok és a böngészők versenyében soha nem látott jó esélyekkel támadhatja be a Google-t, ahogy a hirdetési piacon betöltött, eddig elhanyagolhatónak nevezhető pozícióját is képes lehet növelni.

A ChatGPT beszél kínaiul, és a kínaiak megőrülnek érte

A világ második legnagyobb gazdaságában hatalmas izgalmat okoz a ChatGPT, a mesterséges intelligencia új generációja, és amire Kínában kereslet van, arra kínálat is szokott születni. Pedig a ChatGPT-hez elvileg nem is férhetnének hozzá, és mégis.