Pénteken érkezik a mozikba az Indiana Jones és a Végzet tárcsája, amely az ötödik és valószínűleg utolsó fejezete lesz a filmsorozatnak – az viszont kérdéses, hogy vajon a 80-as évek legnépszerűbb régészprofesszora négy évtized után is lázba hozza-e a rajongókat – írta a CNBC.

INDIANA JONES ET LE CADRAN DE LA DESTINEE - INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY (2023)
Fotó: Collection Christophel via AFP

A Disney nem spórolt azon, hogy a filmet vászonra vigye: a projekt egy közel 300 millió dolláros gyártási költségvetéssel kezdett, a marketingre is rengeteget, mintegy 150 milliót költöttek, a cannes-i filmfesztiválon pedig fényűző premier és afterparty várta a résztvevőket.

Az elemzők szerint a Disney az első három nap alatt mindössze 60 és 65 millió dollár közötti bevételre számíthat, ami az ötnapos ünnepi hétvégén nagyjából 90 millióra nő.

A nyári kasszasikerszezonhoz képest ezek a számok nem kevés csalódást okoznának a gyártónak, azonban a botlás nem lenne egyedi az utóbbi időben bemutatott filmek között: a Flash – a Villám, az Elemi és a Transformers: A fenevadak kora is csúnyán elhasalt a mozikan, hozzájuk képest az Indiana Jones egész jól teljesíthet.

Igaz, ez jóval elmaradna az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága 2008-as, 100 millió dolláros bevételétől, amelyet az első három nap alatt hozott.

A Végzet tárcsája lesz az első film a sorozatban, amelyet nem Steven Spielberg rendez vagy George Lucas ír – igaz, a zenét továbbra is a franchise alapembere, John Williams szerzi.

A folytatás 15 évvel a A kristálykoponya királysága után készül, amely a Rotten Tomatoeson 77 százalékos értékeléssel végzett, de a közönség széles körben elmarasztalta. A szolid nyitás ellenére a negyedik Indiana Jones-film mindössze 317 millió dollárt hozott a hazai mozikban. A Comscore adatai szerint globálisan 786 milliót ért el.

A gyenge közönségvisszhang miatt szüneteltették a jövőbeli filmek gyártását, beleértve egy esetleges spinoffot, amelyben Shia LaBeouf alakítja Indiana Jones fiát. 2012-ben a Disney 4,05 milliárd dollárért megvásárolta a Lucasfilmet, a franchise-t pedig elvették korábbi stúdiópartnerétől, a Paramount Picturestől. A Disney jegelte a karaktert, miközben új Star Wars- és Willow-tartalmakon dolgozott,egy másik franchiseon, amely a Lucasfilmtől származik.

A szépkorú kalandor egyelőre csak 67 százalékos értékelést kapott péntek reggelig, és a kritikusok szerint a Végzet tárcsája nem hozza a korábbi filmek izgalmát.

Hollywood az elmúlt években vegyes eredményeket ért el a nosztalgiafilmekkel. Míg a Top Gun: Maverick, Avatar: A víz útja és a Szellemirtók – Az örökség egészséges bevételt ért el a kasszáknál, mások elbuktak. A Szárnyas Fejvadász 2049, a Függetlenség napja 2. és a Terminator Genisys a régi rajongók és az új közönség körében is alulmaradt.