Az Egyesült Államokban szövetségi ügyészek vizsgálatot indítottak a Tesla elektromosautó-gyártóval szemben, miután egy jelentésből kiderült, hogy a cég a marketingkampányaiban eltúlozta a járművei teljesítményét és potenciális hatótávolságát – írta a Bloomberg.

Tesla Model 3 cars are seen at a Tesla showroom at a shopping mall in Beijing on April 29, 2022. (Photo by Jade Gao / AFP)
Fotó: Jade Gao / AFP

Egy júliusban megjelent felmérés szerint a Tesla több modelljéről is kiderült, hogy gyakran nem érik el sem a meghirdetett, sem pedig a járművek műszerfalán kiírt hatótávolságot. A hibás becslések miatt a texasi székhelyű vállalat szervizközpontjait elárasztották a tulajdonosok, akik a fedélzeti hatótávmérők kijavítását követelték – a gyártó pedig erre válaszul állítólag felállított egy „elterelőcsapatot”, amelynek az volt a dolga, hogy lemondja az ilyen problémákkal kapcsolatos javítási időpontokat.

Amerikai szövetségi ügyészek ezért csalás gyanúja miatt vizsgálatot indítottak a gyártó ellen.

A Teslával szemben nem ez az első hatósági eljárás. Az Egyesült Államokban az ügyészség mellett több szabályozószerv is vizsgálatot indított, többek között a járművek robotpilótái és a vállalat pénzügyi miatt.

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) például múlt hónapban indított nyomozást, miután fény derült egy titkos projektre, amelyet a Tesla pénzeszközeiből finanszíroztak – mint kiderült, ez a projekt valójában Elon Musknak, a cég vezérigazgatójának a háza lett volna. A projekt miatt az autógyártó igazgatótanácsa is vizsgálatot indított, hogy történt-e vele kapcsolatban visszaélés a vállalat erőforrásaival.

A halálos önvezető: balesetek miatt áll bíróság elé a Tesla

A cég önvezető technológiája vagy a sofőr a hibás? A Tesla szerint ők jelezték, hogy szükség van emberi felügyeletre.

Eközben egy másik hatóság, a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) által indított, 2021 óta tartó biztonsági vizsgálat hamarosan lezárul, ez a Tesla modellek robotpilótáját, az Autopilot rendszert ellenőrizte, 

miután több tucat balesetnél is kiderült, hogy a robotpilóta nem figyelmeztette megfelelően a sofőröket, amikor kikapcsolt.