Beszakadt a holland NN csoport árfolyama a szerdai kereskedés során, miután a társaság bejelentette, hogy egy évek óta tartó pert veszített el a hágai bíróságon – írta a Reuters.

The,Hague,,The,Netherlands,-,May,29,2023,:,Building
Fotó: Shutterstock

A biztosítással és befektetéssel foglalkozó NN csoport részvényei 16 százalékot zuhantak a vállalat közleménye után, amelyben arra figyelmeztettek, hogy a kedvezőtlen ítéletnek „jelentős negatív hatásai” lehetnek a társaság működésére.

Az NN csoport árfolyama 1 éves
 

A hágai bíróság kedden kimondta, hogy az NN nem nyújtott elegendő információt az 1990-es és 2000-es években értékesített, befektetésekhez kötött biztosítási termékei (unit-linked) költségeiről, ami jelentős károkat okozott az ügyfeleinek. A döntéssel hatályon kívül helyeztek egy korábbi, a társaság számára kedvező ítéletet.

Fellebbezést nyújtunk be az ítélet ellen a holland legfelsőbb bíróságon, mivel a kerületi bíróság tévesen értelmezte a törvényt

– olvasható a társaság közleményében. Bár egy ideiglenes ítéletről van szó, amely egyelőre nem jelent kártérítési kötelezettségeket az NN számára, a vállalat szerint az ügynek jelentős pénzügyi következményei lehetnek, amelyeket jelenleg még nem tudtak megbecsülni.

Az NN csoport és más holland biztosítók évtizedek óta foglalkoznak az ilyen biztosítási termékekkel, amelyekkel kapcsolatban több probléma is felmerült. A társaságok általában nem tájékoztatják megfelelően az ügyfeleiket arról, hogy a díjak mekkora részét fordítják tényleges befektetésre és a biztosítók költségeinek a fedezésére.

A pénzügyi világválság miatt, 2008 és 2010 között a holland biztosítók együttesen mintegy 3 milliárd euró kártérítést fizettek az ügyfeleiknek az ilyen típusú szerződések miatt, de számos fogyasztói csoport azóta pert indított a társaságok ellen azzal érvelve, hogy a kapott összegek túl alacsonyak voltak.

Öt biztosító osztozik a magyar piac háromötödén

Alig változott tavaly a legnagyobb hazai biztosítók eszközállomány szerinti sorrendje, miközben továbbra is erős a koncentráció a piacon.