A dunaújvárosi vasmű eszközeinek majdani új tulajdonosa és üzemeltetője, a Liberty Steel megkapta az jóváhagyását ahhoz, hogy a már megkötött adásvételi megállapodása életbe lépjen. Ennek köszönhetően a vevő hétfőn birtokon belülre kerülhet.

kallus, dunaferr
Két év múlva zöldacélt termelhet a Dunaferr.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ez alkalomból pénteken délelőtt felkereste a Dunaferrt Novák Katalin köztársasági elnök, aki tájékozódott a Liberty által az elmúlt kilenc hónapban meghozott intézkedésekről, a társaság terveiről, majd megtekintette a vasmű meleghengerművét. A tervek a szén-dixod-kibocsátás nélküli acéltermelést célozzák, az ehhez telepítendő elektromos ívkemence termelésbe állításáról pedig alig két hete született meg a megállapodás. A tervek megvalósítását a Greensteel Akadémia és a GFC Alapítvány is támogatja majd.

Még két év, és zöld lesz a Dunaferr acélmű

„A beruházás várható költsége nem nyilvános, de több százmillió euróról van szó” – válaszolt a Világgazdaságnak Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára. Ehhez, vagyis a zöldacél termeléséhez igényelhető majd uniós forrás, de a magyar fél még nem adott be kérelmet. A megvalósítás kedvező esetben 18 hónapig tart, de megtörténhet, hogy 24 hónapig. A szükséges berendezéseket a Liberty Steel már megrendelte a kínai gyártótól.
Az államtitkár ismertette továbbá, hogy már látható a hazai zöldacélgyártás jövője, de még sok munka van hátra. Belföldön rendelkezésre áll az eddig importból származó, évi egymillió tonna acélhulladék is, ami eddig külföldről érkezett. 

Az acélgyártás hozzátartozik az ország szuverenitásához 

Fónagy János gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes egyebek mellett jelezte: fontosnak tartja a mintegy 180 éves magyarországi acélgyártás fenntartását, hiszen betonacélra, hengerelt árura és durvalemezre mindig szükség van, e termékek előállítása hozzátartozik az ország szuverenitásához. A kormány ezért a rendelkezésre álló eszközökkel mindenben segíti a vasmű működésének fenntartását, terveinek megvalósítását. Ezek közé tartozott, hogy lehetővé tette a tavaly krízishelyzetbe került társaság felszámolását, eszközeinek két, eladható társaságba szervezését, és hat hónapon át fizette a dolgozók bérét, ami eddig 16 milliárd forintot tett ki.