Az amerikai Nvidia három új, kifejezetten a kínai piacra szánt csip bemutatását tervezi november közepéig, néhány héttel azt követően, hogy Washington szigorúbb korlátozásokat vezetett be az ország csip- és AI-szektora ellen – írta a Reuters.

Microchip Photo Illustrations Nvidia
Az idén hatalmas tőzsdei ralit bemutató Nvidia mindent megtesz azért, hogy ne szoruljon ki a kínai piacról.  Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto via AFP

Belsős információk szerint az amerikai csipóriás legkorábban november 16-án jelenheti be az új modelljeit, amelyek a HGX H20, a L20 PCIe és a L2 PCIe kódnevet viselnék.

Ezek a csúcskategóriás félvezetők kifejezetten a kínai piacra lettek tervezve, megkerülve a nemrég bevezetett amerikai szankciókat, amellyel Washington az ázsiai nagyhatalom technológiai szektorát célozta meg.

Újabb szankciókkal sújtja az Egyesült Államok a kínai csipgyártást

Több mint egy évvel és számtalan kritikával a tarsolyában újabb csomagot vezetne be az amerikai kormány a közeljövőben a kínai csipiparral szemben meglévő versenyelőnyének garantálására. 

Múlt hónapban a vállalat azt jelezte, hogy a Washington által bejelentett új exportkorlátozások az összes fejlett AI-csipjüket érinteni fogják – köztük az A800-at és a H800-at is, valamint azt is megakadályoznák, hogy az L40S-es játékcsipjüket Kínának értékesítsék. Ezek a modellek egy évvel korábban jelentek meg, szintén a kínai piacra tervezve, nem sokkal az amerikai szankciók első köre után.

 

Bár jelenleg az Nvidia a 7 milliárd dolláros kínai AI-csippiac több mint 90 százalékát uralja, az amerikai korlátozások súlyos csapásokat mértek a vállalatra, sok elemző pedig arra figyelmeztet, hogy a lépéssel Washington a kínai félvezetőgyártókat erősíti.

Az amerikai cégek megbéklyózása miatt Peking jelentős támogatásokat nyújtott a hazai szektor fellendítésére, és rövid időn belül sikerült versenyképes csipeket kifejleszteniük

– az egyik ilyen vállalat a Huawei volt, amely korábban szintén a szankciók célpontjává vált. A kínai internetes óriás, a Baidu még jóval az új korlátozások bevezetése előtt tett  le is adott egy nagy volumenű megrendelést a Huawei AI-csipjeire, felkészülve arra, hogy az Nvidia a jövőben nem lesz megbízható partnerük.

Bár az Egyesült Államok attól tart, hogy a hipermodern csipeket Peking fegyverek fejlesztésére fogja felhasználni, az exportszankciók visszafelé sültek el: az amerikai cégek kiszorulnak az óriási ázsiai piacról, Kína saját fejlesztéssel és kereskedelmi partnerei segítségével továbbra is hozzájut a technológiához, a két ország kapcsolata pedig tovább romlik, gyakorlatilag feleslegesen.

Új szegmensbe tör be az Nvidia – tovább tarthat a rali

A mesterséges intelligencia körüli felhajtás és az Nvidia piaci pozíciója még a technológiai szektor számára alapvetően kedvezőtlen, magas hozamkörnyezetben is az egyik legsikeresebb részvénnyé tette a cég papírjait.