Cégvilág

Nem tud leállni a CATL, újabb beruházást jelentett be Debrecenben

A 2024 szeptemberére elkészülő ipari-logisztikai csarnok fejlett ipari automatizálási rendszereket alkalmaz majd, így még magasabb munkavédelmi biztonságot garantál. A 60 ezer négyzetméteres üzemben főként raktározás, illetve kis részben kizárólag mechanikus munkafolyamatokból álló összeszerelés történik majd. A CATL ígéri: károsanyag-kibocsátás nem lesz az új gyárban, és a munkafolyamatok víz- és energiaigénye is minimális.

A német prémium autómárkák által fémjelzett autóipari fejlesztési hullám újabb fontos állomásaként zöldenergia-tárolásra alkalmas eszközök raktározására és összeszerelésére szolgáló üzemet hoz létre a Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) az Inpark leányvállalatától bérelt debreceni létesítményben – írja a Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportál, a Haon.hu.

Searches at Chinese battery manufacturer CATL
Károsanyag-kibocsátás nem lesz, és a munkafolyamatok víz- és energiaigénye is minimális a CATL új debreceni üzemében.
Fotó: picture alliance/via Getty Images (illusztráció)

Az erről szóló szerdai sajtóközlemény szerint a 2024 szeptemberére elkészülő ipari-logisztikai csarnok fejlett ipari automatizálási rendszereket alkalmaz majd, így még magasabb munkavédelmi biztonságot garantál. Az üzemben 

  • főként raktározás, 
  • illetve kis részben kizárólag mechanikus munkafolyamatokból álló összeszerelés történik majd. 

Kiemelik: károsanyag-kibocsátás nem lesz, és a munkafolyamatok víz- és energiaigénye is minimális. 

Gyártás nem zajlik majd az épületben, amelyben a zöldenergia-tárolásra alkalmas egységek összeszereléséhez szükséges alapanyagokat tárolja majd a bérlő, például cellákat, tokokat.

A fejlesztést az INPARK leányvállalata, az INPARK Szigma Kft. valósítja meg a Déli Ipari Parkban A cég a mintegy 60 ezer négyzetméteres létesítményt hosszú távra adja bérbe a CATL-nek. A projekthez kapcsolódó környezetvédelmi engedély iránti kérelmet december közepén nyújtotta be a magyar vállalat.

„A beruházás következtében egy magas műszaki színvonalon kialakított ipari-logisztikai létesítmény jön létre. Az épületben fejlett ipari automatizálási rendszereket használnak majd, amelyek még magasabb munkavédelmi biztonságot garantálnak” – hangsúlyozza Agócs-Kiss János, az INPARK Szigma Kft. ügyvezetője.

A helyi levegő, a víz és a talaj védelmében az INPARK Szigma Kft. tulajdonosként rendszeres ellenőrzéseket végez majd az üzemben, és együttműködik a hatóságokkal a vonatkozó jogszabályok betartatásában.

Hol tart a debreceni kínai akkumulátorgyár építése? 

A globális járműipari akkumulátorgyártás 41,8 százalékkal nőtt a tavalyi első tizenegy hónapban az előző év azonos időszakához képest, elérve a 624,4 gigawattórát a dél-koreai SNE Research adatai szerint. A Debrecenben gigagyárat építő piacvezető CATL ebből 233,4 gigawattórával vette ki a részét, amely 2022-es teljesítményénél 52,1 százalékkal jobb. Első helyét nem veszélyezteti ugyan a Szeged melletti járműipari beruházást tervező szintén kínai Build Your Dreams (BYD), de utóbbi apránként valamennyit le-ledolgoz a hátrányából. A Contemporary Amperex Technology Co. Limited egyébként Hajdú-Bihar Vármegye egyik legnagyobb munkaadójává válik a jövőben. 

A beruházás a tervek szerint halad, az üzem 2025-ben kezdi meg a termelést. A legmodernebb ipar 4.0 technológia telepítését idén végzik el.

Ezzel párhuzamosan megkezdik az új munkatársak felvételét is. 2024 első felében a CATL mintegy 200 munkavállaló felvételét tervezi, akik elsősorban 

  • a karbantartás, 
  • a termelés, 
  • a minőségbiztosítás 
  • és a logisztika területén fognak dolgozni. 

Az alkalmazottak száma az év folyamán fokozatosan nő. Közvetlenül a termelés beindulása előtt elsősorban szakképzett munkaerőre lesz szüksége a cégnek, mérnökökre, technikusokra és gépkezelőkre. A fejlett technológiának és a folyamatos innovációnak köszönhetően magas szintű képzést is biztosítanak majd kollégáiknak.

 

catl debrecen elektromos akkumulátor CATL beruházás elektromos akkumulátorgyártás
Kapcsolódó cikkek