Habár a dolgozók, a részvényesek és az aktivisták is nyomást gyakoroltak az amerikai Mondelez édesipari cégre, hogy nyugati társaihoz hasonlóan vonuljon ki Oroszországból az Ukrajna ellen indított háborúra válaszul, a társaság ezt mindmáig nem tette meg. Sőt, a Reuters értesülése szerint Vince Gruber, a Milka csokit is gyártó Mondelez európai elnöke új vezérigazgatót nevezett ki az oroszországi üzletág vezetésére. Az új főnök Alekszej Blinov lesz, aki eddig a Mondelez moszkvai pénzügyi vezetője volt. Habár az elnök az orosz üzletágat „önálló szervezetként” jellemezte, ennek ellentmond, hogy annak vezetője Gruber egyik beosztottjának tartozik beszámolási kötelezettséggel.

Confectionary Production At Mondelez International Inc.
Az Oreo kekszet és a Milka csokit is gyártó Mondelez új vezetőséget állított fel nyereséges oroszországi üzletágában.
Az Oreo kekszet és a Milka csokit is gyártó Mondelez új vezetőséget állított a nyereséges oroszországi üzletága élére.
Fotó: GettyImages 

A Mondelez azt válaszolta a Reutersnek, hogy tavaly év végétől az orosz üzletág „önállóbban működik”: „az Oroszországban értékesített termékeket mostantól helyben gyártjuk és forgalmazzuk, nem importálunk késztermékeket Európából Oroszországba, és nem exportálunk Oroszországból Európába”.        

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem maradnak az orosz piacon: a vállalatnak jelenleg három helyi gyára van, és a befektetők nyomása és a távozását követelő bojkottok ellenére továbbra is értékesíti ott a termékeit, köztük a Milka csokoládét, az Oreo és a Belvita kekszeket vagy a Lay’s csipszet. 

Miért nem vonul ki Oroszországból a Mondelez? 

Tavaly az év első hét hónapjában a Mondelez 20 millió kilogramm csokoládét, kekszet és cukorkát exportált Oroszországba, ami 2 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbi időszakhoz képest az ImportGenius kereskedelmiadat-szolgáltató szerint.

A hírügynökség úgy tudja, hogy a teljes körű háború kiszélesedése után az orosz és az ukrán üzletágat szétválasztották, a Mondelez oroszországi tevékenységei pedig kisebb arányt tettek ki az egész multinacionális cég bevételeiből tavaly. Az üzletág azonban rendkívül nyereséges.                               

A bevételek csökkenése ellenére orosz üzletünk jövedelmezősége 2023-ban történelmi szintre ért

– jelentette a cég februárban, megjegyezve, hogy az ukrajnai háború kockázatot jelent az üzletmenetére, emberéleteket követel, valamint fizikai károkat és vagyonának megsemmisülését okozhatja.    

LENINGRAD REGION, RUSSIA - 2022/08/25: Lays chips seen displayed on the shelves of Verny Supermarket. (Photo by Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
A Mondelez termékei egy leningrádi üzletben.
Fotó: GettyImages

Az amerikai multinacionális cég tavaly azzal védekezett a maradását kritizáló hangokra, hogy az átlagemberek számára alapvető élelmiszereket biztosít, és az ő ellátásuk a kötelezettségük is egyben. Ezt a sódert nyomta a francia Auchan kiskereskedelmi lánc is, amikor a kollaboráció miatt kérdőre vonták. 

Ha felfüggesztenénk a teljes működésünket, azt kockáztatnánk, hogy mindent átadnánk egy másik félnek, aki abból hasznot húzna. Ez azt is jelentené, hogy sok olyan család élelmiszer-ellátásának egy részét elvágnánk, akiknek nincs beleszólásuk az orosz–ukrán háborúba

– magyarázta a vállalat a Bloombergnek adott nyilatkozatában. 

Confectionery Production At Mondelez International Inc.
A Mondelez számos édesipari terméket gyárt és forgalmaz.
Fotó: GettyImages

Nemcsak a Mondelez, de annak svájci versenytársa, a Nestlé sem vonult ki Oroszországból. A kivonulást a cégeknek legfeljebb morális alapon kellett volna megtenniük, mivel az élelmiszerekre nincs nyugati szankció. Sokan pedig óriási veszteséget halmoztak fel azzal, hogy kiléptek az orosz piacról. Ennek ellenére a Starbucks kávézólánc és a McDonald’s étteremlánc mégis elhagyták Oroszországot a háború fokozódása utáni hónapokban, azaz 2022 tavaszán.

Ukrajna a Mondelezt tavaly feltette a háború támogatóinak listájára, arra, amelyen néhány hónapig az OTP Bank is szerepelt. A honvédő háborút vívó ország lépése után több skandináv országban is bojkottot hirdettek a vállalat termékei ellen.