A Google kiadta a Gemma 2B és a 7B nevű nyílt forráskódú mesterségesintelligencia- (MI) modelljeit, amelyek segítségével a fejlesztők szabadabban használhatják az MI-zászlóshajónak számító Geminibe fektetett kutatás eredményeit. Míg a Gemini egy nagy, zárt MI-modell, amely képes lesz felvenni a versenyt az OpenAI folyamatosan frissítés alatt lévő ChatGPT-jével, a szabadon használható Gemma valószínűleg alkalmas lesz kisebb feladatokra, például egyszerű szövegszerkesztésre vagy összefoglalók készítésére.

Google,Ai,Sing,Displayed,On,Mobile,And,Ai,Brain,On, gemma, google, ai, mi
A Gemma mindkét verziója lassabb lesz a Geminiél, de még így is fel tudják venni a versenyt a konkurenciával. Fotó: Shutterstock

 

Ezt tudja a Gemma

Ahhoz, hogy egy olyan kisebb modellt, mint a Gemma, szabadon lehessen használni, néhány kompromisszumot kell kötni. A Google szerint bár a Gemma jóval lassabb, mint a Gemini, így is leköröz más nagyobb modelleket, és jobban teljesít a kötelező teszteken, valamint elérhető lesz közvetlenül fejlesztői laptopokon és asztali számítógépeken is. A The Verge cikke szerint a Kaggle, a Hugging Face, az Nvidia NeMo és a Google Vertex AI programokon keresztül lesz elérhető a Gemma két modellje.

A Gemma nyílt forráskódú megjelenése megengedi, hogy a fejlesztők kísérletezzenek a Google MI-rendszerével, ahelyett, hogy a zárt forráskódú Geminihez kelljen fordulniuk.

A Gemma mindkét verziója – a 2B és a 7B – kereskedelmi licensszel lesz elérhető, függetlenül a szervezet méretétől, a felhasználók számától és a projekt típusától. A Google azonban gyakran megtiltja, hogy modelljeit konkrét feladatokra, például fegyverfejlesztési programokra használják fel. A fejlesztők ingyenesen használhatják a Gemmát a Kaggle-ben, a Google Cloud első felhasználói pedig 300 dollár kreditet kapnak a modellek használatáért. 

A cég szerint a kutatók akár 500 000 dollár felhőalapú hitelre is pályázhatnak.

Nem várt korlátozással jelent meg a Microsoft új MI asszisztense, a Copilot

A Microsoft fél évig tesztelte új mesterségesintelligencia-asszisztensét, és már több blogbejegyzésben is beharangozta technológiai újítását: ám az nem lett mindenki számára elérhető. A Copilot november 1-jétől vált elérhetővé minden vállalati ügyfél számára, már akinek van 9 ezer dollárja és 300 alkalmazottja, akik garantáltan használni fogják az MI-asszisztenst. A Microsoft korábban nem tett említést arról, hogy a Copilot megvásárlását minimum felhasználói létszámhoz fogják kötni.

Egyelőre még nem tudni, mekkora kereslet van az olyan kisebb MI-modellekre, mint a Gemma, viszont más cégek is kiadták már a zászlóshajójuknak számító chatbotok egyszerűbb verzióit: a Meta 2023-ban dobta piacra a Llama 2 7B-t (a Llama 2 könnyebb modellje), és maga a Gemini is több verzióban fog megjelenni. 

Ezenkívül a Google elindította a Google One AI Premium szolgáltatását is, amellyel könnyebb hozzáférhetőséget ígér a Geminihez a Gmailhez és más saját termékeihez. Az új szolgáltatási csomag mintegy 150 országban elérhető, a felhasználók pedig hozzáférhetnek a Gemini Advanced verziójához, 2 terabyte méretű tárhelyhez hónaponkénti 19,99 dollárért (nagyjából 7 ezer forint) cserébe.