Miközben sok egytermékes cég gyorsan elveszíti a lendületét, a Lego, a világ legnagyobb játékgyártója, 70 éve példátlanul sikeres tudott maradni a színes kockáival, az előretekintő tervezéssel és a sajátos vállalati struktúrával – írta a Financial Times.

Illustration magasin jouets lego
A Lego sikere nem csak a kreatív termékeken múlik / Fotó: Riccardo Milani / AFP

2023 gyenge évnek számított a Lego számára – a gyártó mindössze 2 százalékos értékesítési növekedést tudott elkönyvelni, amit elsősorban a kínai piac teljesítménye húzott le. Ám ez a bővebb játékpiac 7 százalékos visszaeséséhez képest jókora sikernek számít, a cég forgalma pedig akkora, mint két legnagyobb amerikai riválisáé, a Mattelé és a Hasbróé összesen.

A jövő pedig még fényesebb a dán vállalat számára, amelynek a piaci részesedése valószínűleg tovább fog növekedni, az eladásokkal együtt.

Az az iparág gondjainak egyik legnagyobb forrása, kezd lelassulni. A nyugati országok alacsony születési rátája továbbra is fennmarad, de ezt ellensúlyozzák a felnőtt fogyasztók és a befektetők. A digitális játékiparral szemben a Lego meglepően védett maradt, a Minecraft fejlesztőjével, a Mojanggal kötött partnerségéből pedig az egyik legnépszerűbb termékcsaládja született.

A Lego a Disney babérjaira tör

A Lego, a világ egyik legismertebb játékgyártója az egyre szélesebb játékkínálatával, a filmjeivel és a világszerte nyíló vidámparkjaival, valamint a növekvő bevételeivel nagy ambíciókkal tekint a jövőbe.

Az új termékek a cég portfóliójának nagyjából a felét tették ki tavaly, s bár az innováció nem kockázatmentes – a különleges alkatrészek gyártásába a Lego 2003-ban majdnem belebukott –, a gyárkapacitás növekedésével sokkal rugalmasabb tudott maradni, mint versenytársai.

A gyártó működésieredmény-hányada tavaly 26 százalékra csökkent, mivel többet költött az üzletekre, az ellátási láncra és a digitális műveletekre. Ez még így is majdnem háromszorosa a Hasbro korrigált üzemi számának.

A siker kulcsa a cégvezetésben és a tiszta jövőképben rejlik, a Lego ugyanis továbbra is magántulajdonban van, és nincs jele annak, hogy ez megváltozna.

A Kirkbi, az alapító család által működtetett befektetési eszköz a cég 75 százalékos tulajdonosa, a maradék pedig a Lego Alapítványé. Külső befektetők valószínűleg nem lettek volna nyitottak a tavalyi 10 százalékos osztalékcsökkentésre a belső fejlesztések és a bővítés finanszírozására. Családi vállalkozásként azonban a vezetés sokkal türelmesebb tud lenni, hosszú távon tervezhet, ez pedig lenyűgöző sikereket eredményezett – és eredményezhet a jövőben is.

Ezek a jelenleg kapható legdrágább legószettek

A legó egy generációkon átívelő jelenség, amellyel kicsik és nagyok egyaránt szeretnek játszani. Azonban a legdrágább legószetteket nem feltétlenül játékra gyártják, sokkal inkább számítanak műalkotásoknak. Itt van a jelenleg kapható öt legértékesebb legókészlet.