BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Adobe Reports Quarterly Earnings photoshop

Beperelte az Egyesült Államok a Photoshop fejlesztőjét

A rejtett díjak és a túlárazott előfizetések miatt kell bíróságra menniük. A Photoshop és az Acrobat szoftverek fejlesztője akár több milliárd dolláros büntetésre is számíthat.

Az amerikai kormány hétfőn beperelte az Adobe-ot, azzal vádolva a Photoshop és Acrobat fejlesztőjét, hogy megkárosította a fogyasztókat a legnépszerűbb előfizetési csomagjában magas felmondási díjakat elrejtésével és az előfizetések lemondásának megnehezítésével.

Adobe Reports Quarterly Earnings photoshop
Az FTC beperelte a Photoshop fejlesztőjét, az amerikai Adobe-ot / Fotó: Shutterstock

A Reuters értesülése szerint a kaliforniai San Jose szövetségi bíróságán benyújtott panaszában a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) szerint az Adobe az apró betűs részbe vagy szövegdobozok és hiperlinkek mögé rejti az „éves, havidíjas” előfizetési tervben szereplő, néha több száz dollárt elérő díjakat és más fontos feltételeket.

A panasz szerint az Adobe a fennmaradó kifizetések 50 százalékaként számítja ki az idő előtti felmondási díjakat, ha a fogyasztók az első évben mondják fel a szerződést.

Az FTC szerint az Adobe arra kényszeríti az online lemondani kívánó előfizetőket, hogy szükségtelenül számos oldalon keresztül navigáljanak, míg a telefonon lemondókat gyakran megszakítják a kapcsolatot, kénytelenek több képviselő előtt is megismételni magukat, és „ellenállásba és késedelembe” ütköznek a képviselők részéről.

Az Adobe két vezetőjének szintén a vádlottak padjába kell ülnie: David Wadhwaninak, a digitális média üzletág elnökének és Maninder Sawhney-nek, a digitális értékesítésért felelős alelnöknek.

Az Adobe rejtett korai felmondási díjakkal és számos lemondási akadállyal csapdába ejtette az ügyfeleket az egyéves előfizetésekkel 

– mondta Samuel Levine, az FTC fogyasztóvédelmi hivatalának igazgatója, kijelentve, hogy az amerikaiak belefáradtak abba, hogy a vállalatok az előfizetés megkötése során elrejtik a labdát, majd akadályokat gördítenek eléjük, amikor megpróbálják lemondani a szerződést.

Az előfizetések 4,92 milliárd dollárt, azaz az Adobe 5,18 milliárdos bevételének a 95 százalékát tették ki a március 1-jén zárult negyedévben.

Meghiúsult a Photoshop fejlesztőjének eddigi legnagyobb üzlete

Az Adobe tavaly szeptemberben jelentette be eddigi legnagyobb üzletét, amelynek során húszmilliárd dollárért bekebelezte volna Figma nevű riválisát. Azonban a versenyhatóságok bekeményítettek az elmúlt másfél évben.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.