Az Adobe lemond a Figma felvásárlásától, mivel a két cég szerint a brit és az uniós versenyhatóságok nem hagyják jóvá az ügyletet. A döntés értelmében az Adobe egymilliárd dollár bánatpénzt kénytelen fizetni a Figmának – derül ki a vállalatok közleményéből.

Adobe Reports Quarterly Earnings
Fotó: Shutterstock

Az Adobe tavaly szeptemberben jelentette be eddigi legnagyobb akvizícióját, hogy 20 milliárd dollárért felvásárolja a tervezőszoftvereket gyártó riválisát, a Figmát. Szakértők szerint az üzlet defenzív jellegű, vagyis az Adobe így védte volna piaci részesedését, amit azonban a vállalat következetesen visszautasított. 

Az 1982-ben alapított Adobe több tucat szoftvert gyárt, legismertebb terméke a képek szerkesztésére és manipulálására szolgáló Photoshop, és az amerikai cégnek köszönhetjük a PDF-fájlok létezését is.

Vele szemben a 2016-ban alapított Figma kevésbé ismert, de az alkalmazásokat és egyéb technológiai termékeket fejlesztő szoftverfejlesztők és termékmenedzserek körében rendkívül népszerűnek számít. A felfutása a Szilícium-völgy mércéjével is gyors volt: 2018 elején még 115 millió dollárra értékelték a vállalatot, tavaly már 10 milliárd dollárra, az Adobe ajánlata pedig ennek a duplája volt.

A Figma különlegessége abban rejlett, hogy felhőalapú alkalmazás, tehát bármilyen számítógépről és platformról lehetett vele dolgozni anélkül, hogy szoftvereket kellene telepíteni. Ez megkönnyítette azokat a projekteket, amelyekben többen dolgoztak együtt. 

Azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyik program nevezhető jobbnak: a csapatmunka terén a Figma erős, míg az Adobe programjai akkor hasznosak, ha a felhasználónak vannak tapasztalatai a cég más termékeivel, amelyeket össze lehet kapcsolni.

Az akvizíciót a brit, az amerikai és az uniós felügyeleti szervek is tanulmányozták, amelyek az elmúlt hónapokban közölték: a tervezett felvásárlás csökkentené a versenyt a tervezőszoftverek piacán. Ugyan az érintettek tagadták a vádakat, de az Adobe nem tett javaslatokat a felmerült aggodalmak orvoslására. 

Ehhez érdemes hozzátenni: a trösztellenes hatóságok az elmúlt másfél évben bekeményítettek, miután a nagy technológiai vállalatok sorra vásárolják fel kisebb riválisaikat.

Trösztellenes eljárástól tart a Microsoft: kiveszik az Office csomagból a Teamset

A Microsoft a jövőben nem kötelezi vállalati vásárlóit arra, hogy az Office-szal együtt a Teams alkalmazást is megvegyék. A technológiai óriáscég ezzel próbálja elkerülni, hogy az Európai Bizottság monopóliummal való visszaélés miatt eljárást indítson ellene.