Jukosz

Még 1,9 milliárd dollár Jukosz-ügyben

A múlt heti 50 milliárd dolláros kártérítés és 65 milliárd dolláros perköltség után szerény tétel Moszkva számára, hogy további 1,9 milliárd dollárt is fizetnie kell a Jukosz volt tulajdonosainak.

Nagy büntetést kapott Oroszország Strasbourgban

Több mint 1,8 milliárd euró - 582 milliárd forint - kártérítés megfizetésére kötelezte csütörtöki döntésével az orosz államot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága a Jukosz olajvállalat által indított perben.

A hidegháború óta ez volt a legnagyobb összeütközés Kelet és Nyugat közt

Oroszország 50 milliárd dollár kártérítést köteles fizetni az általa ellehetetlenített Jukosz olajtársaság tulajdonosainak, és őt terheli a 65 milliárdos perköltség is. A Reuters úgy látja, hogy az ítélethirdetés az eddigi legnagyobb összeütközés volt a Kelet és a Nyugat között a hidegháború befejezése óta, illetve a mostani, ukrajnai válságig megkezdéséig.

Hatalmas pert nyert a Jukosz az orosz állam ellen

Az orosz állam 50 milliárd dollár kártárítést köteles fizetni a valamikor legnagyobb orosz olajcég, a Jukosz tulajdonosainak. Sem a társaságban, sem azt azt ellenőrző Menatepben nincs már hányada a bő tíz éve leggazdagabb orosznak, a börtönéből tavaly elnöki kegyelemmel szabadult Mihail Hodorkovszkijnak.

Hodorkovszkij még Berlinben marad

A volt Jukosz cég pénteken szabadon bocsátott vezetője egy ideig biztosan Berlinben marad is. Nem kíván politizálni, az üzleti életbe se tér vissza.

Újabb vád Hodorkovszkij ellen?

Az orosz főügyész helyettese szerint várhatóan újabb ügyekben emelnek vádat Mihail Hodorkovszkij volt milliárdos, a hajdani Jukosz olajcég első embere ellen, akinek eddigi büntetése jövőre járna le.

Még hat év a Jukosz egyik tulajdonosának

Újabb hat éve kapott az egyébként már életfogytiglani büntetését töltő, volt Jukosz-tulajdonos, Leonyid Nyevzlin. A cég volt vezérigazgatója, Mihalil Hodorkovszkij nemsokára ötven éves.

Hodorkovszkij börtönben marad

Egy moszkvai körzeti bíróság a Jukosz egykori vezérét, Mihail Hodorkovszkijt és a MENATEP egykori főnökét, Platon Lebegyevet bűnösnek találta pénzmosás elkövetésében.
Világgazdaság Piactér