Energia

Nem elégedettek szomszédaink a gázársapkával

A tagállamok többsége továbbra is megosztott a tervvel kapcsolatban, alacsonyabb árat követelnek.

Egy tucat ország, köztük Belgium, Olaszország, Lengyelország és Szlovénia is kezdeményezi az által tervezett gázárak felső határának jelentős visszavágását – írja a Reuters

gáz
Fotó: Marcus Brandt / DPA 

Az EU-tagországok szombaton rendkívüli tárgyalásokat folytatnak, miközben igyekeznek megállapodást kötni a gázárak korlátozásáról az energiaminisztereik december 13-án tartandó üléséig. A tagállamok azonban továbbra is megosztottak a tervvel kapcsolatban.

Az EU 27 tagállama közül 12 azt követeli, hogy 

a gázárplafon „jelentősen” alacsonyabb legyen a tagállamok által tárgyalt legutóbbi kompromisszumhoz képest. „A szöveg nem ment elég messzire ahhoz, hogy kielégítő kompromisszumnak tekinthetnénk” 

– közölték. 

A Reuters által szemlézett kezdeményezésben részt vesz 

Belgium, Bulgária, Horvátország, Görögország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Románia, Szlovénia és Szlovákia is.

Egységfront alakul a gázársapka ellen

Görögország, Lengyelország, Málta és Belgium is ellenzi a brüsszeli javaslatot, csatlakozva a németek által vezetett tiltakozókhoz.

Az EU-országok hónapok óta vitatkoznak azon, hogy korlátozzák-e a gázárakat, de eddig nem sikerült áthidalniuk a nézeteik közötti szakadékot. Egyes diplomaták szkeptikusak a jövő hétre időzített megállapodással kapcsolatban, és rámutatnak, hogy 

a legutóbbi javaslattal elégedetlen országok elegendő támogatást kaphatnak ahhoz, hogy megakadályozzák a gázársapka jóváhagyását.

Idén megugrott a gáz ára Európában, miután Oroszország Ukrajna megszállását követően csökkentette a gázszállítást, ami megnövelte az üzemanyagköltségeket és az inflációt.

A régóta ismert magyar ellenkezés mellett több ország is tiltakozik a gázársapka ellen. A már említett uniós országok kifogásolják Brüsszel javaslatát, amely megawattóránként 275 euróban határozná meg a gázársapkát. 

A Reuters által szemlézett javaslattervezet szerint a felső határ akkor lépne életbe, ha a TTF holland gáztőzsdén az első hónapban megkötött szerződésben az árak öt napon át meghaladják a 220 eurót megawattóránként, és 35 euróval magasabb lesz a cseppfolyósított földgáz referenciaára. Ez alacsonyabb az Európai Bizottság által javasolt megawattóránkénti 275 eurós határnál.

 

gázársapka Európai Unió
Kapcsolódó cikkek