A Felzárkózó települések program részeként huszonegy új szociális naperőmű épül nehéz helyzetű kistelepülések külterületén. A beruházás több helyszínen is a végéhez közeledik, a létesítmények által termelt energia árával kétezer háztartás fűtéséhez járul majd hozzá a program – közölte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat / Majoros Árpád Csaba
A végéhez közeledik a kivitelezés.
Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat / Majoros Árpád Csaba

A telephelyek kialakítása és az összekapcsolt napelemek kihelyezése után számos helyszínen már az utolsó fázisnál tart az építkezés. Ezekben a hetekben a kábelek behúzása, a napelemek által termelt egyenáramot váltóárammá alakító inverterek beépítése, illetve a hálózati csatlakozások kialakítása zajlik. A program részeként 2023 őszén 20 helyszínen összesen 21 minierőmű kialakítása kezdődött meg, ezek összesített fotovoltaikus teljesítménye 12,500 megawatt lesz. A létesítmények üzembe helyezése után a naperőművek által értékesített energia ára egy szociális alapba kerül, amelyből a következő téltől mintegy kétezer rászoruló család fűtése kap jelentős támogatást. (A Felzárkózó települések program egy másik projektjéről ebben a cikkünkben írtunk.) 

Több mint hetven lakás fűtési költségét fedezi a bőnyi mininaperőmű 

Az ország első szociális naperőműve 2020-ban Tiszabőn működik. A falu határában egyhektárnyi területen összekapcsolt napelemek azóta telente több mint hetven család fűtési költségét fedezik. A most épülő mininaperőművek mindegyike a Felzárkózó települések programban érintett kistelepüléseken épül, a helyszínek a következők: Kistolmács, Zalakomár, Ötvöskönyi, Mike, Istvándi, Patapoklosi, Pári, Értény, Magyarkeszi, Nagyér, Gyöngyösoroszi, Járdánháza, Nagylóc, Karancsság, Sóshartyán, Hangony, Arló, Novajidrány, Viss és Drávafok, ahol két naperőmű is létesül. 

Az erőművek által termelt bevételből képződő szociális alaphoz az ország 300 legszegényebb településén élő családok pályázhatnak majd fűtési támogatásra.

A szociális naperőművek európai uniós forrásból épülnek, a létesítményeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat üzemelteti. A beruházás az RRF-3.4.1.-22-2022-00001 Közösségi megújuló energiatermelés és felhasználás projekt része.

Itt pedig közelebbről is megnézheti, hogyan zajlik az építkezés: