Több mint hétezer családon segített a Fókuszban a gyermek program, amely során az iskoláskor előtti gyermekek körülményein igyekezett javítani együttes erővel 29 egyházi és civil szervezet – a programot záró vélemények szerint hangos sikerrel.

Az iskolába lépésig tartó életszakasz alapvetően határozza meg a későbbi iskolai és magánéletbeli sikerességet.
Fotó: FETE Kommunikáció

A 28,85 milliárd forint összértékű projektet a Felzárkózó települések program részeként valósították meg EU-s forrásból. 

Összesen 177 települést érintett a kampány, amelynek elérési területén több mint 200 ezer ember él. Közülük 9330 fő három év alatti kisgyermek, akiknek harmada komfort nélküli házakban nő fel, 

ráadásul ezekben jellemzően több generáció él együtt. A mindezek okán elindult kétéves programban a szakemberek:

  • 2942 várandós kismamát kísértek figyelemmel
  • 9544 három évesnél kisebb gyerekkel kerültek kapcsolatba
  • 7111 családot sikerült állandó jelleggel bevonniuk

Vecsei Miklós, a diagnózis alapú felzárkózási stratégia végrehajtásáért felelős miniszterelnöki biztos a Belügyminisztériumban tartott záró eseményen kiemelte, hogy a felzárkózó településeken alkalmazott „jelenlét módszert” alkalmazva a segítő szervezetek megfelelő időben és módon tudnak belépni a másik ember életébe, hogy jól és hatásosan tudjanak segíteni. 

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos hozzátette: a vidék Magyarország jövője, ezért kiemelten fontos, milyen válaszokat tudunk adni a demográfiai kihívásokra, mennyire tesszük látható értékké a vidéki kistelepüléseken megszülető gyermekeket.

Nem elég a legkisebbekre fókuszálni

A 2021 januárjában indult és hivatalosan 2023. december 31-gyel záruló projekt a Felzárkózó települések program mentén szakaszosan bővült:

  • 2021-ben 66,
  • 2022-ben már 117,
  • 2023-ban pedig 177 

településen zajlott a komplex, intenzív, állandó helyi jelenléten alapuló szociális munka. Ennek a nagyja a szükség miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Heves és Baranya vármegyékre koncentrálódott. 

Csiszár Eszter, a Fókuszban a gyermek program szakmai vezetője kiemelte: 

A fogantatástól az iskolába lépésig tartó életszakaszban történtek alapvetően határozzák meg az iskolai sikerességet, a pályaválasztást, a munkaerőpiaci lehetőségeket, és nagy hatással vannak a párválasztásra, a szülői kompetenciák kialakulására.

Mindezt a közelmúlt oktatási-munkaerőpiaci kutatásai és szakvéleményei is megerősítik. Ugyanakkor akad segítség a diákskála másik végén is, mert például a Budapesti Corvinus Egyetem a középiskolából a felsőoktatásba vágyó hátrányos helyzetű diákoknak kiírt programot támogat.

Fókuszban a gyermek – és a családjaik, hogy ne vesszenek el a felnőttkori esélyek.
Fotó: FETE Kommunikáció / Majoros Árpád Csaba

Csiszár Eszter hozzátette, hogy mindez egy összetett, az élet sok területére kiható feladathalmaz, amelyben nem elég csak a legkisebbekre fókuszálni, ezért a program a kora gyermekkori fejlődést helyezte a középpontba, és a leghátrányosabb helyzetű településeken élő családok egészével foglalkozott. 

Segítettek a krízishelyzetekben és a lakhatási problémákon

A projektben érintett településeken önkormányzati együttműködési megállapodást kötöttek, és megnyitottak a program központi elemeiként funkcionáló Jelenlét Pontok, amelyekben 2023-ban 128 ezer helyi lakos fordult meg. Ezeken a pontokon kialakítottak egy-egy biztonságos és jól felszerelt játszó- és fejlesztőszobát, amelyet a helyi kisgyerekes családok használhattak. 

129 Jelenlét Ponton tanulószobát, 108-nál játszóteret, 67-nél mintakertet is kialakítottak.

A programban dolgozó 18 mozgásfejlesztő szakember 6969 gyermekkel foglalkozott, a mobil szemészeti szűrőbuszok több mint 12 ezer gyermekkorút vizsgáltak meg, és biztosítottak térítésmentesen szemüveget a rászorulóknak. 

Két és félezer korszerű kályhát is beszereltek ingatlanokba, ahol rendszerint csak egy szobát tudtak fűteni.
Fotó: FETE Kommunikáció

A lakhatási problémák enyhítésében, valamint a krízis- és életveszélyes helyzetek elhárításában segítő szakemberek 720 ingatlanon végeztek beavatkozást, és 2410 kályhát osztottak ki a rászoruló háztartásoknak.

Az új kályhákat jellemzően azokba a háztartásokba vitték ki, ahol eddig is csupán egyetlen helyiség fűtésére volt lehetőség, sok helyen pedig már régóta elhasználódott, átégett készülék he0lyére érkezett új, gazdaságosan és biztonságosan működtethető kályha, amihez új kályhacsövet és szén-monoxid-érzékelőt is kaptak a családok.

Több mint félmilliárd az adósságcsapdák rendezésére

A családokat gúzsba kötő adósságcsapdák és a már meglévő tartozások kifizetésében jogi és szakmai segítséget nyújtó pénzügyi tanácsadók 

560 millió forint értékben nyújtottak szakmai segítséget, valamint segítettek ingatlanok tulajdon- és jogviszonyait rendezni.

Mindehhez csatlakoztak a rendszeres zene- és sportoktatások, a bűn- és drogprevenciós szolgáltatások, a Mozgó játszóterek látogatása, amik együttesen azt a célt szolgálták, hogy a leghátrányosabb helyzetű településeken élő gyerekek felnőttként nagyobb eséllyel induljanak az életben.