Jelentős fejlesztésekkel számolnak Afrika egyik legfejlettebb államában, 2050-ig mintegy 100 gigawatt új termelési kapacitás kiépítését tervezik. Ebben vegyesen lenne nap- és szélenergia, atomenergia, de nem fordulnak el teljesen a fosszilisoktól sem, ugyanis szenet is használnának a frissített stratégia szerint.

Dél-Afrikában mindennaposak az áramszünetek, elaggott az infrastruktúra is

Van bőven tennivaló, ha a Dél-Afrikai Köztársaság energiarendszerét nézzük. 

Ma ugyanis egyáltalán nincs megbízható villamosáram-ellátás, és rendszeresek a hosszabb áramszünetek.

Olyannyira, hogy sok boltos saját dízelgenerátorával biztosítja folyamatosan a szükséges energiát. Jól érzékelteti a problémát, hogy a megbízhatatlan energiaellátás visszaveti a ütemét is.

A hivatalos közlönyben felvázolt integrálterőforrás-stratégia több forgatókönyvet ismertet, a „legszerényebb” terv 105 gigawatt energiatermelő kapacitás kiépítéséről szól. Egy ambiciózusabb elképzelés viszont 166 gigawattal számol. 

A jelentős számok mellett hangsúlyozzák, hogy kizárólag a megújulókon alapuló fejlesztések hozhatják meg a kívánt eredményt. Azt is elismerik, hogy a „zöldítéstől” nem oldódnak meg az ellátásbiztonsági problémák, viszont a fordulat végrehajtása rengeteg pénzt emészt fel. 

Határozott elképzelések

Igen valószínű, hogy az ország valamit tényleg kíván kezdeni a siralmas energetikai helyzetével, ugyanis még maga a korábban „szénfundamentalistaként” aposztrofált Gwede Mantashe ásványkincs- és energiaügyi miniszter is felfigyelt egy a megújuló energiaforrások fellendítését célzó, igen ambiciózus kormányzati elképzelésre. 

Ez az terv már 2030-ra 4468 megawattnyi, szélenergiából származó áramtermeléssel számol, emellett 3715 megawatt származna a naperőművekből, 7220 megawatt a gázerőművekből és 1440 megawatt a szénerőművekből. Az ezt követő, 

2050-ig tartó időszak hatalmas beruházásokat igényel és a hálózat fejlesztését is célul tűzi ki. 

Finanszírozásról ugyan nem szólnak ezekben a tervekben, de azt hangsúlyozzák, hogy a felvázolt pálya garantálja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, és a gazdaság egésze számára is kedvező hatásokkal jár.

A program nem zárja ki a szén használatát, tekintettel az ország jelentős szénkészletére, 

sokkal inkább a fosszilis technológiák fejlesztését irányozza elő. A gyorsan növekvő energiaigényt moduláris atomreaktorok segítségével elégítenék ki, azaz a kormány kiterjesztette atomprogramját is. Gázt is használnának, a megújulók teljesítményvölgyeinek kiegyenlítésére, így tehát folytatnák a helyi gázmezők feltárását.