Három, hazai mércével nagynak számító naperőmű építésére készül az MVM csoport. A beruházó az MVM Zöld Generáció Kft., amelynek a területet mátrai erőműhöz tartozó halmajugrai térségben az MVM Mátra Energia Zrt. adja. Mindhárom projekt közigazgatási hatósági ügyei nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek számítanak.

LUS_8464
Az MVM felsőzsolcai naperőműve.
Fotó: Mediaworks

A naperőművek neve Mátra PV1, Mátra PV2 és Mátra PV3. Műszaki paramétereik közösek. Mindegyik  

  • csatlakozási teljesítménye 25 megawatt,
  • Működéséhez 8 trafóállomást kell telepíteni,
  • 84 inverterrel üzemel,
  • Irányítása egy központi kapcsolóállomásról történik,
  • Közép- és kisfeszültségű kábelei a föld alatt vezetnek,
  • Összesen 54 150 panelből áll.

Vigyázni kell a madarakra, a hüllőkre, de még a denevérekre is

A három naperőmű előkészítése még folyamatban van, de a környezetvédelmi engedélyt például már megkapták. Ezeknek van néhány érdekes, egymással szintén átfedő pontja. Alapelvárás, hogy a beruházást természeti értékek legnagyobb kíméletével kell elvégezni, szükséges végezni. Például gondoskodni kell a területen lévő özön- és allergén növények irtásáról, óvni a védett madarakat, a védett kétéltűeket. Minél kevésbé tükröző, illetve polarizáló napelemtáblákat kell telepíteni a madarak, a denevérek és egyes rovarok érdekében, a létesítményt pedig úgy kell elkeríteni, hogy a kerítés ne akadályozza a védett állatok (például a kétéltűek) mozgását. A mesterséges kültéri megvilágítást a minimális mértékben és a legkevésbé káros színösszetétellel kell beállítani, továbbá óvni kell a környezetet a zajhatásoktól is.

Rajta lesz a régészek szeme a gödörásókon

Az engedélyezés – mint szokásosan – kitért a beruházásokkal érintett régészeti területekre is. A beruházások területén van ugyan három régészeti lelőhely, de nem azonosítottak olyan helyben megtartandó örökségi elemeket, amelyeket földmunkával el kell kerülni. Ugyanakkor a földmunka csak régészeti megfigyelés mellett végezhető.

Az MVM tavaly megduplázta a zöld kapacitásait  

Az MVM csoport 2022-ben 868 gigawattóra villamos energiát állított elő megújuló forrásból. Abban az évben a Zöld Generáció nyolc szélerőművet, több mint 160 naperőművet, és az ország két legnagyobb vízerőművét üzemeltette. Az erőművek beépített kapacitása meghaladta a 300 megawattot. Egyedül 2022-ben tíz településen összesen 28 új naperőmű tervét jelentette be, a létesítményeket saját forrásból és európai uniós támogatással építi. A Zöld Generáció emellett 28,8 megawatt beépített teljesítményű napelemes erőművet épített Debrecenben, illetve szintén nagyméretűek létesítésén dolgozott Szegeden és Kecskeméten. A 2022 végi 312 megawattról tavaly 629 megawattra emelte a megújuló kapacitásait is.

A 629 megawattnyi (nem kizárólag naperőmű) megújuló kapacitás nagyságát jól szemlélteti, hogy Magyarország beépített naperőmű-kapacitása a napokban elérte a 6 ezer megawattot. A friss adatot közlő Lantos Csaba energiaügyi miniszter ennek kapcsán hétfőn Kalocsán elmondta, hogy 

napsütéses időben a napelemek gyakorlatilag megtermelik az ország villamosenergia-szükségletét,

hiszen az átlagos rendszerterhelés 5500–6500 megawatt között alakul. A lakosságnak kiírt Plusz Programra már több mint 27 ezren jelentkeztek. Az iparvállalatoknak kiírt pályázaton az eredeti tervek szerint 400 megawattal növelték volna az ipari méretű energiatároló egységek kapacitását, de már több mint a duplájára van jelentkezés.