Magyarországon 3,5 millió ember üti el a szabadidejét videójátékokkal, a hazai piac idén 85 milliárd forintra becsülhető, és jövőre valószínűleg a százmilliárdot is elérheti – derül ki a tanácsadással foglalkozó eNET kutatásából. Az összegbe a hardvereket, a perifériákat, a játékokat, a mikrotranzakciókat számolták bele, valamint a programokhoz kapcsolódó ajándéktárgyakat is.

Paris Games Week 2018 At Porte De Versailles In Paris : Day One At Porte De Versailles In Paris
Az e-sport egyre népszerűbb. Fotó: Chesnot / Getty Images (illusztráció)

A vállalat szerint a gamingszektor 2017 óta évente 20-30 százalékkal nő.

A cég a globális gazdasági bizonytalanságok miatt jövőre 20 százalékos bővüléssel számol, ami eléri a 100 milliárdot. A piac legnagyobb részét a hardverek (PC, laptop, konzol) és a perifériák (monitor, egér, billentyűzet, fejhallgató stb.) teszik ki, erre idén közel 30 milliárdot költöttek a magyarok. A videójátékokra 26,3 milliárdot fordítottak a gamerek, míg előfizetésekre 13,7 milliárdot.

Az előbbi esetében a digitális vásárlások dominálnak. Az utóbbiak olyan fizetős szolgáltatások, amelyek keretében havi összegért rengeteg játékkal üthetik el az idejüket az előfizetők. Ilyen például az Ubisoft+ vagy az Xbox Game Pass. Az értékelés szerint ez egyre népszerűbb, mivel gazdaságosabb, mint egy program megvásárlása.

 

A játékon belüli mikrotranzakciókra mintegy 10 milliárdot költöttek idén. A videójáték-piac legkisebb részét a játékokhoz kapcsolódó bögrék, pólók és egyéb termékek teszik ki, erre a magyarok idén 5 milliárdot szántak. A kutatás szerint a gamerek körén belül 730 ezren játszanak olyan programokkal, amelyekből versenyt is rendeznek – például CS:GO, LoL, Rainbow Six® Siege –, bár többségük nem versenyszerűen játszik. Ők mindenesetre hajlamosabbak többet költeni hardverekre és programokra.

Korábban a Primal Games játédizájnere, Tóth Lambert azt mondta, hogy a hazai gamingipart leginkább az hátráltatja, hogy nincs megfelelő szakemberképzés a felsőoktatásban. Emellett a hazai törvényalkotók még nem támogatták meg az iparágat olyan adókedvezményekkel és állami támogatásokkal, mint például Lengyelországban. Ott hatalmas támogatásokat kap a gamingiparág, ennek eredményeként az ország világviszonylatban az egyik legerősebbnek számít ezen a területen

Nyugtatgat a Microsoft: mindenhol elérhető marad a Call of Duty

A Microsoft felajánlotta a riválisainak, hogy a népszerű játék fejlesztője, az Activision Blizzard felvásárlása után tíz évig minden platformon elérhető marad a Call of Duty. A vállalat vélhetően így akarja leszerelni az ellene indított trösztellenes eljárásokat, kérdés, mit szól a lépéshez a Sony.