Egyre közelebb kerül az üzemanyagok ára a 600 forintos szinthez, miután szerdán és pénteken is csökkent a benzin és a gázolaj ára. A Holtankoljak adatai szerint péntekre a benzinkutakon az árak a 95-ös benzin esetében 610 forintra, a gázolaj esetében pedig 618 forintra csökkent átlagosan.

20230104 KaposvárBenzinkút
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A változással az idei év legolcsóbb üzemanyagait kapják a magyar autósok, hiszen 2023-ban még nem volt ilyen alacsony sem a benzin, sem pedig a gázolaj átlagára. Sőt, az utóbbi literenkénti ára január eleje óta már több mint 100 forinttal csökkent. 

A harmadik világháborút jelentheti Zelenszkij szerint, ha Kína beszáll a háborúba

Hétfőn jelent meg Volodimir Zelenszkij interjúja a Die Welt című lapban, amelyben az ukrán elnök egyebek között arról beszélt, hogy 

Kína szövetsége Oroszországgal gyakorlatilag világháborút jelentene

A politikus azokra az amerikai vádakra reagált ezzel, amelyek szerint Peking fontolgatja, hogy fegyverek szállításával is segítse az oroszok erőfeszítéseit.

Noha Kína tagadja a vádakat, az ország külügyi szóvivője, Vang Ven-pin felszólította az Egyesült Államokat, hogy változtassa meg Ukrajna-politikáját, és a feszültség szítása helyett a megbékélést segítse elő. A diplomata visszautasította az orosz–kínai viszonnyal kapcsolatban elhangzó kritikákat is, miközben Moszkva álláspontját visszhangozva felszólította az USA-t, hogy gondolja át felelősségét az oroszok által indított háborúban, valamint tegyen valódi lépéseket a béke és a béketárgyalások előmozdítása érdekében. Ugyancsak a héten felröppent annak a híre is, hogy 

hamarosan Moszkvába látogathat Hszi Csin-ping kínai elnök.

Évértékelőt tartott Putyin, szerinte Moszkva békét akart, de a Nyugatnak más tervei voltak

Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi beszédét élénk figyelem követte, voltak, akik azt is elképzelhetőnek tartották, hogy szakítva a „különleges katonai művelet” narratívájával, még a formális hadüzenetre is sor kerül. Ez végül nem következett be, de Putyin már háborúként említette a konfliktust, amelyet szerinte valójában Ukrajna kezdett el, ugyanis Donbasz megtámadására készült.

MOSCOW, RUSSIA - FEBRUARY 22:  (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin speaks during a concert in Luzhniki Stadium on February 22, 2023 in Moscow, Russia. Thousands of people gathered at the Moscow stadium for a pro-Putin rally marking 'Defender of the Fatherland Day' as well as the first anniversary of Russia's military invasion of Ukraine.
Fotó: Getty Images

Az orosz elnök szerint a konfliktus eszkalációja egyértelműen a Nyugat hibája, ám szerinte a harctéren Oroszországot nem lehet legyőzni. 

Ugyanakkor kitért a gazdasági háborúra is, amelyben szerinte a Nyugat alábecsülte az orosz gazdaság erejét, valamint arról is beszélt, hogy a szankciók nem működnek. A gazdasági háború kapcsán kiemelte az orosz, kazah, mongol és a kínai piacok összekötésének szükségességét, továbbá észak–déli irányban Iránnal és Indiával erősítené a kapcsolatokat, és nagyszabású fejlesztéseket helyezett kilátásba.

Putyin mindemellett az orosz elitet is ostorozta, amiért vagyonukat jachtokra és luxuslakásokra költötték, ahelyett, hogy orosz munkahelyeket teremtettek volna belőle, vagy a gyerekekre, a jövőre fordították volna. 

Az orosz elnök bejelentette azt is, hogy Moszkva felfüggeszti részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló orosz–amerikai Új START-megállapodásban.

Váratlanul Kijevbe látogatott Joe Biden

Lengyelországi útja előtt Joe Biden amerikai elnök váratlanul Kijevbe érkezett. Az amerikai elnök új szankciókat és némi fegyverszállításokat is bejelentett, valamint biztosította Zelenszkijt az Egyesült Államok megingathatatlan támogatásáról. Ezt az üzenetet Biden az egykoron a szovjet érdekszférába tartozó NATO-tagok, a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján is megerősítette, valamint az orosz invázió évfordulóján is.

A magyar cég, amely leuralhatja a világot

A héten interjút adott lapunknak a BioTechUSA vezérigazgatója és társtulajdonosa, Lévai Bálint, aki a többi közt a cég terjeszkedési terveiről is beszélt, eszerint a vállalat idén olyan országokban jelenhet meg, mint Kolumbia, Mexikó, Chile, Peru, Ecuador, Kína, India, Omán, Szaúd-Arábia és Indonézia.

A tavaly több mint 80 milliárd forintos árbevételt elérő vállalkozás vezetője ecsetelte a saját gyártás előnyeit, beszélt a cég nevének eredetéről vagy éppen arról, hogy számít-e, ha a dolgozók haja piros vagy zöld.